Početna Gradske teme Mališani pevaju i računaju u isto vreme

Mališani pevaju i računaju u isto vreme

0

decaOdnedavno mališani koji žive Novom Sadu i okolini imaju mogućnost da se okušaju u veštini mentalne aritmetike – SuanPan. Program je namenjen deci od pet do 14 godina koja na taj način mogu naučiti čak da računaju trocifrene brojeve misaonim putem u roku od nekoliko sekundi ili da istovremeno pevaju državnu himnu i računaju niz od više brojeva.

SuanPan mentalna aritmetika predstavlja dokazani moždani stimulans koji podstiče istovremenu upotrebu leve i desne hemisfere, i to radom na abakusu (računaljkama starim 3.000 godina), samim tim i uravnoteženiji razvoj mozga i misaonog procesa – objašnjava direktorka Centra „Kefalo“ Jovana Jevtić, koji je jedan od dva gradska centra za obrazovanje koji su u svoj program uvrstili i mentalnu aritmetiku, a koji je u sklopu Centra „Pro-Mens“ iz Niša, nosioca licence za primenu SuanPana za ceo Balkan. – Dok deca računaju, neuroni u mozgu prave vatromet i stvara se šansa da se u detetu probudi mali Tesla ili Ajnštajn koji je tu uspavan.

Po njenim rečima, pošto su obe strane mozga povezane zajedničkim procesom, učenje biva uspešnije i uočava se i meri znatno poboljšanje koncentracije, memorije, pažnje i samopouzdanja. Kako kaže, prvi rezulati i vidovi napredka se mogu uočiti već nakon mesec-dva rada.

Nakon osam meseci rada deca su u mogućnosti da rade dve stvari istovremeno, na primer, da u istom trenutku računaju i pevaju pesmu, što je samo pokazatelj visokog nivoa koncentracije i mogućnosti jednakog fokusa u istovremenim aktivnostima – kaže direktorka „Kefala“.

Obuka traje osam meseci i održava se jednom nedeljno u trajanju od tri vezana četrdesetominutna časa, koje vode diplomirani profesori razredne i predmetne nastave, sertifikovani za podučavanje mentalnoj aritmetici SuanPan.

Jednom usvojen metod nije potrebno obnavljati, usvojena tehnika rada i oformljene i ojačane sinapse ostaju do kraja života. Kao vožnja biciklanikad se ne zaboravlja – kaže Jovana Jevtić, uz napomenu da se ne radi o nekoj vrsti matematike, već o obrazovno-razvojnom programu koji u sebi, osim mentalne aritmetike, sadrži deo „Montesori” obrazovanja za najmlađe polaznike, spektar vežbi za pojačanu pažnju, memoriju i koncentraciju.

Mada deluje fascinantno kada deca u trenutku misaonim putem izračunaju niz trocifrenih brojeva, to nije cilj. Oni će postati brži, bolji i precizniji u svemu što rade, a to je, u stvari, i suština tog programa. Napredak se ogleda u svim sferama života, i u učenju, i u igri, u većem samopouzdanju i jačoj inicijativi, boljoj socijalizaciji. Oni naprosto idu korak ispred sebe jer njihovi potencijali ne ostaju neiskorišćeni. Moto naše škole je da u svakom detetu spava mali genije,a mi smo tu da ga probudimo.

Ona objašnjava da je cetar „ “Kefalo” otvoren upravo sa željom da se i deci koja žive u našem gradu i okolini omogući napredak i primena te metode. S druge strane, kaže, naišli su na dobar prijem kod sugrađana i roditelji polaznika su prepoznali iskrenu želju da deci pruže obrazovanje koje će im ostati za ceo život.

Prilikom upoznavanja s decom koja pohađaju ili su završila tu vrstu obuke, svako ostane zaista fasciniran. To je bio slučaj i sa mnom te sam želela da i našim mališanima bude dostupan taj vid napretka. Mogu se pohvaliti da su i prvi utisci dece veoma pozitivni. Kada sam pitala jednog od naših polaznika, dvanaestogodišnjeg Vukašina, posle prvog časa kako mu se čini odgovorio je: „Ovo je super, mnogo brže i lakše se računa ovako”.

Interesovanje Novosađana za taj novi i neobičan pristup učenju je, kako kaže naša sagovornica, iznenađujuće veliko, a nakon bližeg upoznavanja s načinom rada u Centru i metodom SuanPan mentalne aritmetike, roditelji često požele da i njihovo dete pohađa obuku jer je to, po njenim rečima, ulaganje u budućnost.

Autor:Dnevnik,foto: zelenaucionica.com