Početna Gradske teme “Mame novosađanke” pokrenule akciju prikupljanja odeće za neonatologiju

“Mame novosađanke” pokrenule akciju prikupljanja odeće za neonatologiju

0

izzzdiov-decja-decija-bolnica-poliklinika-vojvodina-gov-rs-jpg_660x330

Članice Fejsbuk grupe “Mame novosađanke” pokrenule su humanitarnu akciju u kojoj je sakupljena odeća za decu sa odeljenja za neonatologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu.
Ideja za akciju “Za naše najslađe učinite nešto posebno” nastala je kada se jedna mlada mama vratila iz dečije bolnice u kojoj je boravila sa svojom bebom.

“Pre par meseci beba i ja smo ležale na neonatologiji, gde sam videla kakva je situacija i šta ta dečica oblače na sebe. Dosta je ta roba i potrošna i vidi se da bi trebala da se obnovi. Jednom prilikom sam i pitala jednu od sestara da li je moguće donirati i naravno, bio je odgovor potvrdan, samo je bilo potrebno da se donese na vrata”, rekla je inicijatorka akcije Maja Samardžija.
Svoje iskustvo ona je podelila sa članicama Fejsbuk grupe “Mame novosađanke”, a one su je podržale. Akcija je zaživela, a odeća je mogla da se donese na nekoliko mesta u gradu. Budući da je pomoć namenjena deci sa neonatologije, garderoba je morala da bude prilagođena njihovom uzrastu.

“Skupljamo garderobu za bebe do tri meseca, veličine do 62. Pre svega su u pitanju odela izjedna, takođe, sva garderobi koja može bebi do tri meseca da treba: pelene, pelene za jednokratnu upotrebu, pamučne pelene i dude varalice”, rekla je članica fejsbuk grupe Jana Veselinović.

Dobru nameru majki prepoznali su i sugrađani, pa je akcija koja je trebala da traje do kraja februara produžena za još nedelju dana. Jedna od lokacija na koju je garderoba mogla da se odnese je i Mesna zajednica Detelinara, koja je svakog dana bila otvorena za ostavljanje paketa.

“Rezultat je da su se mlade majke puno odazvale i da su donele poklone za dečiju bolnicu. Mi smo jako zahvalni i ako bude bilo potrebe, mi ćemo opet izaći u susret”, rekla je Ljiljana Brborić iz MZ Detelinara.

U saopštenju Instituta navodi se da oni zvanično nisu obavešteni ni o kakvoj humanitarnoj akciji i da zbog toga nisu u mogućnosti da komentarišu. “Mame Novosađanke” kažu da je akcija uspešno završena i da će odeću za najmlađe sve zajedno odneti na odeljenje za neonatologiju.

Autor: RTV
Foto: vojvodina.gov.rs