Početna Gradske teme Manifestacija “Muzeji za 10” i pred Novosađanima na više lokacija

Manifestacija “Muzeji za 10” i pred Novosađanima na više lokacija

Najveća nacionalna muzejska manifestacija “Muzeji za 10” održava se ove, kao i svake godine, od 13. do 19. maja u Novom Sadu.

Upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski poručila je da manifestacija ove godine obuhvata i Svetski dan muzeja i Evropsku noć muzeja 18. maja, sa temom “budućnost tradicije”.

– Namera je da se muzej predstavi kao “hab” u kojem se pokreće niz kreativnih tema u oblasti kulture. U fokusu Galerije Matice srpske biće izložba Đure Jakšića i samo tog vikenda imaćemo priliku da vidimo remek delo iz kolekcije Narodnog muzeja – “Devojka u plavom”. Ove godine izložbu “Sava Šumanović i tajna pod kupolom” otvorićemo u Kulturnom centru u Parizu 17. maja i tako ćemo biti u centru evropske muzejske aktivnosti – poručila je upravnica Galerije Matice srpske.

Svi programi u okviru manifestacije su besplatni, a održavaju se istovremeno u Muzeju Vojvodine, Spomen zbirci Pavla Beljanskog, Galeriji Matice srpske, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Muzeju Grada Novog Sada, Galeriji likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića, Galeriji ogranka SANU, Arhivu Vojvodine, Zavodu za zaštitu prirode Vojvodine, Luci Novi Sad i u Udruženju likovnih stvaralaca Novog Sada.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Gradska uprava za kulturu.

Izvor: 021
Foto: Promo