Početna Danas u gradu Ljupka “Vragolanka” u Srpskom narodnom pozorištu

Ljupka “Vragolanka” u Srpskom narodnom pozorištu

Na sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta večeras u 19 časova biće prikazana predstava “Vragolanka”.

Ova dvočina zavrzlama, stvorena pre više od 230 godina nije ništa izgubila od svoje lepote, pleni i dalje iskrenim šarmom, dinamičnošću, veselom igrom, razigranošću i pastoralom.

Koliko je važna za istoriju baletske umetnosti kritičari ističu činjenicu da je “Vragolanka” prvenac kojim počinje nov način razmišljanja i rada na baletima gde je dramska radnja izražena igrom.

Ljupka i komična priča o nadmudrenoj “maman” i trijumfu ljubavi, očaravala je prvo gledaoce francuskih i engleskih pozorišta, da bi ubrzo zavladala mnogim baletskim scenama, zahvaljujući libretu Žan Dobervala, muzici Ferdinanda Herolda kojoj je, svojim aranžmanom Džon Lančberi podario izuzetnu tancovalnost.

U osnovi zapleta je ljubavna priča i intriga koja se plete oko Lize, lepe i bogate udavače iz dobre kuće i seoskog momka Kolena, koji nije po volji ambicioznoj “maman”. Celoj predstavi, u koreografiji i režiji Kalina Hancijua, mimika i gegovi daju upečatljive baletske prizore, ljupkost i začinjavaju komiku.

U bogatoj, inventivnoj scenografiji (Saša Senković) i kostima izražene koloristike i forme (Mirjana Stojanović Maurič), neodoljivo osvaja bravurozna igra mame Simone, koju tradicionalno igra muškarac, u drvenim klompama. Orkestrom SNP-a diriguje Aleksandar Kojić, a u ulogama su solisti Baleta, baletski ansambl.

Izvor: RTV
Foto: SNP