Početna Gradske teme Manjak radnika odložio obnovu kuće Mileve Marić

Manjak radnika odložio obnovu kuće Mileve Marić

0

Rekonstrukcija kuće u Kisačkoj 20, u kojoj su jedno vreme živeli Mileva Marić i njen suprug Albert Ajnštajn, ponovo je odložena.

Kako je ranije najavljeno, kuća Mileve Marić trebalo je da bude obnovljena do kraja ove godine. Međutim, kako se nijedno preduzeće nije javilo na tender koji je raspisao Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, obnova će morati da sačeka. Kako za 021 kaže direktor Zavoda Siniša Jokić, odliv radne snage i rast cena podizvođača uslovili su ovakvu situaciju koja će verovatno zahtevati povećanje cene radova.

“Mi smo raspisali javnu nabavku i niko se nije javio. Problem je u odlivu radne snage u građevinskoj industriji. Ljudi neće da se jave, jer ne mogu da ispune obaveze zbog toga što su podizvođači drastično podigli cenu. Mi bismo morali da podignemo cenu da bismo privukli preduzeća, ali to smemo tek kad prođe šest meseci. Jedino što sad možemo je da ponovimo javnu nabavku, ali sa istom cenom, pa ako se neko javi radićemo”, objašnjava Jokić za 021.

Inače, Republika je izdvojila je 500 miliona dinara za uređenje fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i starog jezgra grada. Deo tog novca predviđen je za rekonstrukciju kuće Mileve Marić u okviru priprema Novog Sada za 2021. godinu kada će poneti titulu Evropske prestonice kulture.

Ranije je bilo najavljeno da bi obnova trebalo da počne u maju ove godine, ali se to nije dogodilo. U februaru prošle godine postavljena je tabla na fasadu kuće u Kisačkoj ulici, na kojoj piše da su u njoj deo svog života proveli Mileva Marić Ajnštajn i njen suprug Albert Ajnštajn.

Inicijativa da se osnuje muzej Mileve i Alberta u Kisačkoj 20 pojavila se prvi put 2007. godine. Tada se njihov unuk, Bernard Cezar Ajnštajn, obratio Gradu Novom Sadu izrazivši spremnost da se kuća pokloni Novosađanima, ukoliko jedna prostorija postane muzej posvećen naučnicima. Bernard Ajnštajn je u međuvremenu preminuo, a do realizacije ovog projekta nikada nije došlo.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia / Saskafoto