Početna Gradske teme Manji budžet za odštete zbog ujeda pasa lutalica

Manji budžet za odštete zbog ujeda pasa lutalica

lutalice_700

Gradonačelnik Miloš Vučević kaže da je Novi Sad uspeo da smanji troškove koje plaća na osnovu tužbi zbog ujeda pasa lutalica formiranjem posebne komisije koja se bavi vansudskim poravnanjima.

On u izjavi za 021.rs kaže da se u proteklih šest meseci značajno smanjila suma koja se iz budžeta plaća za ove troškove i da sada planiraju da formiraju komisiju za rešavanje tužbi zbog štete od udarnih rupa i okliznuća na javnim površinama. Vučević kaže da i dalje ostaje problem velikog broja tužbi koje sudovi skoro uvek rešavaju u korist tužilaca.

“I dalje je veliki problem za Grad što dobija veliki broj tužbi po raznim osnovama. Uvreženo je mišljenje da je Grad kriv za sve. Nisam siguran da su se sve te nezgode i dogodile, ali to je teško dokazati na sudu. Postoje sumnje da su mnogi događaji iscenirani, jer mnogi to koriste kao lak način da dođu do novca. U tome ne učestvuju samo oštećeni, već ceo jedan lanac ljudi. Ponavljam, to nije lako dokazati. Imali smo nekoliko sastanaka sa tužilaštvom, policijom i BIA-om u vezi sa ovim problemom, i videćemo da li će biti pomaka, jer na ovaj način Grad izdvaja ogromne pare za naknadu štete”, kaže Vučević za 021.rs.

Podsetimo da je Novi Sad u poslednjih nekoliko godina na ime tužbi za ujede pasa lutalica iz budžeta platio stotine miliona dinara, a Grad je pred sudom gubio i tužbe za upadanje u šahtove i slično.

Prema podacima koje je nedavno iznelo gradsko pravobranilaštvo, samo u 2015. godini od 12.000 predmeta koje su oni vodili, preko 1.800 je bilo zbog ujeda pasa lutalica, a više od 300 zbog zbog upadanja građana u rupe, slivnike i šahtove.

Autor i foto: 021.rs