Početna Gradske teme Master program iz oblasti veštačke inteligencije uskoro na PMF-u

Master program iz oblasti veštačke inteligencije uskoro na PMF-u

0

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu od naredne školske godine na novi master studijski program iz oblasti veštačke inteligencije moći će da se upiše 40 studenata.

Njih 20 će imati mogućnost da budu na budžetu. Realizacija ovog studijskog programa, koja treba da počne u školskoj 2021/22. godini čiji je postupak akreditacije u toku, omogućena je na osnovu Konkursa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izbor novih studijskih iz oblasti veštačke inteligencije.

Na njemu je nagrađen predlog studijskog programa Departmana za matematiku i informatiku PMF UNS.

Kako na PMF-u navode, značajan uslov konkursa je bio da ustanova ima nastavnike i saradnike sa relevantnim kompetencijama za izvođenje nastave, kao i mogućnost da u realizaciji nastave, pored nastavnika i saradnika učestvuju i stručnjaci iz privrede. Ove uslove PMF besprekorno ispunjava: ima traženi naučni kadar koji je priznat u svetskim okvirima kao i dugogodišnju uspešnu saradnju sa privredom.

Očekuje se da će ovaj master program doprineti napretku veštačke inteligencije u našoj državi, te i da će doprineti razvoju mnogih veština za poslove budućnosti. Program je osmišljen sa naglaskom na praktični aspekt rada kroz mnogobrojne obavezne projekte.

Krajnji cilj je da studenti po završetku budu osposobljeni za rad u privredi u oblasti veštačke inteligencije.

Osim toga, nedavno je objavljeno da će od juna u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu početi sa radom Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije, koji će se baviti istraživanjima u oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja.

Izvor: Dnevnik, 021
Foto: Wikipedia