Početna Gradske teme Matematičari Novog Sada traže da matematika bude obavezna na maturi

Matematičari Novog Sada traže da matematika bude obavezna na maturi

0

Društvo matematičara Novog Sada podržava mišljenje brojnih uglednih matematičara da i matematika treba da se polaže na maturi.

Oni podržavaju koncepciju velike mature prema kojoj bi postojale dve vrste mature: opšta matura i stručna matura.

Opšta bi imala dva obavezna opšteobrazovna ispita i to maternji jezik i matematiku, i jedan ili dva opšteobrazovna ispita. Stručna bi imala dva obavezna opšteobrazovna ispita tj. maternji jezik i matematiku i stručni ispit iz osnovne struke, koji bi se sastojao iz teorijskog i praktičnog dela.

U Društvu matematičara navode da bi realizacija maturskih ispita iz matematike mogla teći na dva nivoa koje bi kandidat sam birao, i kod opšte i kod stručne mature.

– Neuvrštavanje matematike među obavezne predmete velike mature bi nesumnjivo podržao tzv. pokret anti-intelektualizma. Ukoliko bi se usvojilo rešenje koje podstiče marginalizaciju akademskih sposobnosti, pa samim tim i matematike kao civilizacijske tekovine, negativnan uticaj bi osetile mnoge buduće generacije mladih. Vek koji je pred nama zahteva sposobne, adekvatno obrazovane generacije, koji će sutra imati sigurna znanja, zasnovana na sposobnostima logičkog i apstraktnog mišljenja, bez obzira da li će svoje kompetencije koristiti u društvenim, humanističkim naukama, medicini ili kao nosioci tehničko-tehnološkog razvoja Srbije – navodi Društvo matematičara Novog Sada.

Pismo u kome je iznet predlog koji podržava ostavljanje matematike na spisku obaveznih ispita velike mature do sada su podržali Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti, Matematička gimnazija u Beogradu, Društvo matematičara Srbije, Srpsko naučno matematičko društvo, kao i matematičari Nacionalnog prosvetnog saveta.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay