Početna Gradske teme Matica srpska podnela nekoliko tužbi protiv države Srbije.

Matica srpska podnela nekoliko tužbi protiv države Srbije.

Matica srpska podnela je nekoliko tužbi protiv države Srbije. Ova institucija traži povraćaj nacionalizovane imovine, koja joj je oduzeta u periodu od 1945. do 1958. godine. Njen zahtev prethodno je odbila Agencija za restituciju.

Naša najstarija kulturna institucija, nastala 1826. godine, danas poseduje samo zgradu u kojoj se nalazi u Novom Sadu, a pre dve godine, zbog smanjenja finansija iz budžeta države, bio joj je ugrožen i sam opstanak.

U procesu restitucije Matica potražuje 1.000 jutara zemlje, 80 stanova, desetak zgrada, mnogobrojne kuće, nekoliko dvoraca, od kojih je najpoznatiji Fantast u Bečeju, ergele i kapele. Pored toga, Matica traži i imovinu svojih 12 zadužbina, koje su finansirale obrazovanje siromašne dece. Neke objekte i lokacije nemoguće je vratiti jer su ili nestali ili se koriste kao javno dobro, što je slučaj sa Ratnim ostrvom u Novom Sadu, zbog čega bi trebalo da bude obeštećena.

“Sve zahteve Matice Agencija za restituciju je odbila uz obrazloženje da zakon ne predviđa da građansko-pravna lica, odnosno udruženja, imaju pravo da dobiju imovinu nazad”, kaže za Blic upravnica poslova Matice srpske Jelena Veselinov.

Posle odbijanja Agencije, neki slučajevi su na drugostepenom organu Ministarstva finansija. Ono je već u pojedinim predmetima potvrdilo odluku Agencije, tako da je Matica pokrenula nekoliko tužbi na Upravnom sudu.

Autor: Blic
Foto: novisad.rs