Početna Gradske teme Matijević: Prvi sam srpski biznismen koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj

Matijević: Prvi sam srpski biznismen koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj

matijevic_petar

Vlasnik Industrije mesa “Matijević” Petar Matijević kupio je dve poljoprivredne zadruge u Hrvatskoj, koje poseduju 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta i izjavio da je na taj način postao najveći zemljoposednik u toj državi, prvi srpski biznismen koji je u Hrvatskoj kupio oranice.

Prvi sam srpski biznismen koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj i ujedno najveći vlasnik oranica u toj zemlji. Ima hrvatskih kompanija koje obrađuju znatno veće površine, ali ih uzimaju u zakup, nemaju ih u vlasništvu“, rekao je Matijević za portal Agrosmart.

On nije želeo da kaže koliko ga je koštalo preuzimanje zadruga “Jankovci” u Starim Jankovcima i “Negoslavci” u istoimenom mestu u Vukovarsko-sremskoj županiji. Portal Agrosmart je naveo da je Matijević sa oko 27.000 hektara obradive površine i najveći vlasnik oranica u Srbiji.

Matijević je o kupovini tih zadruga pregovarao i pre dve godine, sa većinskim vlasnikom ovih zadruga, biznismenom Enverom Moralićem, ali posao tada nije realizovan. Uz njive u Starim Jankovcima i Negoslavcima, Matijević je kupio i mehanizaciju i skladišne kapacitete, koji su u sastavu pomenutih zadruga.

Autor: Beta
Foto: D. Gojić