Početna Gradske teme Menja se kompleks Sajmišta – predložena izgradnja mini akva parka i obnova...

Menja se kompleks Sajmišta – predložena izgradnja mini akva parka i obnova klizališta

0

Gradski urbanisti predlažu da se u okviru kompleksa bazena na Sajmištu sagrade sadržaji namenjeni akva parku, kao i da se obnovi nekadašnje otvoreno klizalište.

Ideja o tome kako bi u budućnosti trebalo da izgleda kompleks bazena izneta je u urbanističkom planu koji se trenutno nalazi na javnom uvidu.

Uvidom u Plan generalne regulacije dela Sportskog centra “Sajmište”, južno od Ulice Novosadskog sajma, vidi se da površina obuhvata 3,53 hektara. To se odnosi na prostor bazena i nekadašnjeg klizališta uz Novosadskog sajma, sa pratećim objektima.

U odluci se navodi da se ovaj plan radi jer se planira uvođenje novih sportskih sadržaja, pre svega u vezi sa proširenjem kapaciteta bazena, odnosno planiraju se rešenja koja će omogućiti korišćenje sportskog centra tokom cele godine.

Urbanisti u planu predviđaju nekoliko novina, kao što su mogućnost natkrivanja olimpijskog bazena, čime bi mogao da se koristi tokom cele godine. Takođe, objekat u kom se sada nalazi administracija i tehničke prostorije bi mogao da se nadogradi za jedan sprat i tu bi se smestile dodatne svlačionice, toaleti, prva pomoć, teretana, spa centar, a ostavlja se i mogućnost za gradnju tople veze do bazena.

Na prostoru kompleksa bazena, gde je sada zelena površina koja se koristi za sunčanje, urbanisti planiraju sadržaj za decu. U pitanju su dva bazena, koja bi imala “vodene atrakcija”, odnosno takozvani mini akva park. U planu se kaže da vodene atrakcije obuhvataju raznovrsne elemente koji oplemenjuju i daju poseban sadržaj prostoru.

“Atrakcije obuhvataju raznovrsne vodene topove, prskalice, tobogane, cevi, nadstrešnice, mostiće, stepenice, maštovite platoe, figure i slično. Ovi elementi se postavljaju na podlogu, u plitak bazen sa vodom, a raspoređeni su tako da ne ometaju međusobno korišćenje”, stoji u nacrtu plana.

Osim mini akva parka u ovom delu kompleksa bazena bi se sagradilo i dečije igralište, teren za mini golf, košarkaški teren, stolovi za stoni tenis, teretana na otvorenom i slični sadržaji. Takođe, planiraju i dodatne prostore za ugostiteljske objekte (mini kafe-restoran, poslastičarnica), biletarnicu i paviljon za iznajmljivanje opreme za sport i rekreaciju.

U nacrtu plana se za deo uz Ulicu Novosadskog sajma, gde je nekada bilo klizalište, a sada su montažni baloni, navodi da se planira zatvoreni objekat sa više sportskih i rekreativnih terena namenjenih za mali fudbal, košarku, odbojku i druge sportove, uz prateći sadržaj kao što je svlačionica. Objekat bi bio sa visokim prizemljem.

Urbanisti navode da je alternativa ovom rešenju da se obnovi klizalište od 30×60 metara i da sa pratećim sadržajima služi za te zimske sportove. Oni su čak naveli da je preporuka da se obnovi klizalište. Novi objekat klizališta bi trebalo da ima transparetnu fasadu kako bi se stekao utisak klizanja na otvorenom, što je, kako su napisali urbanisti, “deo tradicije grada”.

Sportski centar Sajmište postoji od 1965. godine sa nizom otvorenih sportskih terena, dok se deo sa otvorenim bazenima i klizalištem koristio od sedamdesetih godina prošlog veka i vremenom je postao deo JP “Sportski i poslovni centra Vojvodina” (Spens) kao poseban sportski objekat. Trenutno ovaj prostor ima kompleks otvorenih bazena, sa terenima za košarku, stoni tenis i drugo, kao i niz pratećih objekata i nekoliko manjih pomoćnih objekata namenjenih ugostiteljsvu. Uz Ulicu Novosadskog sajama su natkriveni sportski tereni sa pratećim sadržajima na mestu nekadašnjeg otvorenog klizališta.

Plan kompleksa bazena je na javnom uvidu do 7. aprila i građani mogu da ga pogledaju na sajtu Urbanizma na OVOM LINKU, kao i u prostorijama preduzeća na Bulevaru cara Lazara 3 i Mesnoj zajednici “Narodni heroji” Majevićka 2b.

Primedbe i sugestije na plan se šalju Upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3. Javna sednica na kojoj će Komisija za planove razmatrati primedbe će biti organizovana 15. aprila, u 9 časova, u Amfiteatru Spensa.

Izvor: 021
Foto: Pixabay