Početna Gradske teme Merači brzine u blizini četiri osnovne škole

Merači brzine u blizini četiri osnovne škole

0

Fiksni merači brzine trenutno se postavljaju u blizini četiri škole, kod OŠ „Jovan Popović“ u Novom Sadu, „Đura Jakšić“ u Kaću, „Ivo Andrić“ u Budisavi i „Laza Kostić“ u Kovilju. Takva saobraćajna signalizacija već je postavljena u Ulici Maksima Gorkog, kod OŠ „Đorđe Natošević“ i u Ulici Ćirila i Metodija, kod OŠ „Jožef Atila“, a novi merači uskoro će se naći i u zoni drugih škola na teritoriji Novog Sada, u skladu sa stručnom procenom i raspoloživim sredstvima.

Fiksni merači brzine postavljaju se na ulasku u zonu škole, gde je ograničenje brzine 30 kilometara na čas.

Oprema se sastoji od izmenljivih saobraćajnih znakova sa ugrađenim dopler radarom koji informišu vozače o ograničenju brzine i upozoravaju na prekoračenje brzine. Pri nailasku vozila svetlosna signalizacija se aktivira i prikazuje odgovarajuće emotikone (nasmejana ili namrštena lica), a režim rada uređaja zavisi od brzine kretanja vozila. Ukoliko se vozilo kreće dozvoljenom brzinom, na znaku se prikazuje zeleno nasmejano lice i natpis „hvala“.

Pri prekoračenju brzine do 10 kilometara na čas prikazuje se crveno tužno lice i natpis „uspori“, zajedno sa znakom „deca na putu“, a ukoliko vozač prekorači brzinu više od 10 kilometara na čas prikazije se crveno ljutito lice sa natpisom „uspori“ i treptačima koji dodatno upozoravaju vozača da smanje brzinu kretanja.

Mesta gde će se naći su određena na osnovu procene stručnih službi, u saradnji sa Savetom za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada. U obzir se uzima i bezbednosni aspekt, kao ključni kriterijum,kao i ostali faktori poput frekvencije saobraćaja, preglednost puta, nepostojanje svetlosne signalizacije…

Cilj je da se o poveća bezbednost dece i ostalih učesnika u saobraćaju u zoni škola. Zanimljivo je da je novac za tu namenu, preko Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada, obezbeđen od kazni naplaćenih u saobraćaju. Postavku realizuje Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, u saradnji sa Savetom za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada, a ugovorena vrednost investicije je 5.988.000 dinara sa PDV.

Izvor: Dnevnik
Fopto: Pixabay