Početna Gradske teme Meštani Telepa u četvrtak organizuju dva zbora građana

Meštani Telepa u četvrtak organizuju dva zbora građana

0

Stanovnici dve mesne zajednice na Telepu sami će u četvrtak, 17. februara organizovati zborove građana jer im to nadležni nisu omogućili.

Telepčani su od saveta mesnih zajednica i gradske vlasti tražili zborove kako bi se izjasnili o različitim urbanističkim planovima, među kojima su se izdvojili jedan kojim se planiraju zgrade umesto obećanog parka na kraju Bulevara patrijarha Pavla, i drugi kojim je predviđena gradnja vijadukta iznad Bulevara Evrope kao deo budućeg mosta.

Zahtevi za zborove građana na kojima bi svi zainteresovani izneli svoje stavove o Planu generalne regulacije Telepa, kao i o delu nacrta Generalnog urbanističkog plana (GUP) do 2030. godine, koji se tiče vijadukta, bili su prethodno poslati mesnim zajednicama “Nikola Tesla – Telep” i “Bratstvo – Telep” uz potpise građana, ali su odbijeni uz dopis iz gradske uprave uz obrazloženje da to nije u nadležnosti saveta mesnih zajednica.

Telepčanka Bojana Bodroža kaže da su tada zatražili od predsednice Skupštine grada Jelene Marinković Radomirović reakciju sa molbom za hitno postupanje, budući da se primedbe o kojima su želeli da raspravljaju na zborovima tiču GUP-a i plana Telepa koji će narednih dana biti na dnevnom redu gradske Komisije za planove, međutim na ovaj zahtev nisu dobili odgovor.

Bodroža dodaje da smatraju da je gradska vlast u nameri da spreči svako protivljenje planovima koje donosi pribegla kršenju zakona, Statuta grada i drugih propisa i time onemogućila održavanje zborova građana iako su se isti takvi prethodnih nedelja održali u više mesnih zajednica. Prema njenim rečima, zbog toga su odlučili da se samoorganizuju i zborove održe ispred mesnih zajednica.

“Saveti mesnih zajednica i predsednica Skupštine grada kojima smo se obraćali nas doslovno ignorišu, a kako smatramo da kao građani, i prema zakonu i prema Statutu grada, imamo pravo da se izjasnimo, diskutujemo i donosimo zaključak o temama koje nas interesuju, odlučili smo da to uradimo sami. Zaključke koje tada budemo doneli ćemo proslediti institucijama koje nas, nažalost, ignorišu. Jednostavno, ne želimo da budemo ućutkani što je zapravo i njihov cilj”, kaže Bojana Bodroža.

Telepčani su pozvali i druge Novosađane da dođu na zborove u znak podrške slobodi izjašnjavanja i neposrednog odlučivanja građana.

Prvi zbor građana će biti u četvrtak, 17. februara u 17 časova u parku pored MZ “Bratstvo – Telep” u Ilariona Ruvarca 18a, a tema će biti plan za neuređenu zelenu površinu omeđenu Somborskom ulicom i Bulevarom patrijarha Pavla i novi plan uređenja postojećeg igrališta omeđenog Ticanovom, Banijskom i Bulevarom patrijarha Pavla.

Drugi zbog je zakazan sat vremena kasnije, u 18 časova ispred MZ “Nikola Tesla – Telep” u Geri Karolja 5, a tema će biti plan izgradnje vijadukta na Bulevaru Evrope.
Podsetimo da su se građani sa područja MZ “Bratstvo” pre tri godine, uz peticiju koju je potpisalo više od 2.500 građana, izborili da se na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice ne gradi Centar za obuku vatrogasaca na oko tri hektara, uz obećanje lokalnih vlasti da će to biti parkovska površina. Međutim, u predloženom planu Telepa urbanisti su prostor prenamenili u stambenu zonu u većem delu, dok je tek nešto manje od hektara ostavljeno za park, što građani smatraju nedovoljnim, a isto rešenje je ucrtano u nacrt GUP-a. Takođe, postoje i drugi problemi sa predloženim planom Telepa.

Drugi zbor su tražili građani koji žive na području MZ “Nikola Tesla” jer smatraju da će se gradnjom vijadukta nad Bulevarom Evrope, koji će biti na visini trećeg ili četvrtog sprata, značajno pogoršati uslovi života u ovom delu grada i da je za prilaz novom mostu trebalo da se zadrži rešenje iz dosadašnjih planova.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia