Početna Kultura Večita potraga za razrešenjem – „Kod večite slavine“ premijerno 21. februara u...

Večita potraga za razrešenjem – „Kod večite slavine“ premijerno 21. februara u SNP-u

0

U potragu za nedokučivim kreće Drama Srpskog narodnog pozorišta premijernim izvođenjem čuvenog dela Momčila Nastasijevića „Kod Večite slavine“. Drama o fatalnosti, prokletstvu i nasleđivanju grehova, o bezgraničnosti ljubavi, patnji i pokajanju premijerno će biti izvedena na sceni Pera Dobrinović, u ponedeljak, 21. februara.

„Ova drama govori o praroditeljskom grehu i posledicama njihovih postupaka na generacije koje nisu učestvovale u zlodelima. Ovakav sled događanja zastupa ideju da prošlost determiniše budućnost, odnosno da sadašnje generacije trpe posledice postupaka svojih predaka. Međutim, postoji još jedno – možda i važnije – pitanje od te biblijske tvrdnje o pra grehovima. Dakle, nije pitanje da li su naši preci činili zlo zbog koga mi ispaštamo nego da li se to zlo danas prećutkuje? Stava sam da je čitava moja generacija odrastala na ne samo lažima o istoriji nego na selektovanim i prećutanim informacijama, a da priča o kulturnom i nacionalnom identitetu jednog naroda ne može da počiva na površnim informacijama jer baš tada dolazi do devijantnih i ekstremnih ponašanja. Zato ova priča ide u nazad, jer ne možemo da razumemo sadašnjost ako ne sagledamo prošlost“, objašnjava rediteljka Sonja Petrović.

Preispitivanje sebe, prostora i traganje za nedokučivim, posebno kada tu potragu predvode mladi, pokazalo se kao ispravan put za Dramu Srpskog narodnog pozorišta poslednjih sezona.

„Naš je zadatak da mladima damo šansu. Time smo se vodili u poslednje četiri godine i zaposlili 14 mladih glumaca, dali smo priliku mladim rediteljima da se pokažu na najstarijim scenama na Balkanu i publici smo predstavili produkcije o kojima danas ceo region govori, kao što su Ko je ubio Dženis Džoplin, Midlseks ili Kafka mashine. Verujem da smo sa ovom predstavom takođe na dobrom putu“, objašnjava direktor Drame Sprskog narodnog pozorišta Milovan Filipović.

U predstavi igraju: Sonja Isailović, Miloš Lazić, Stefan Starčević, Bojana Milanović, Nenad Pećinar, Dimitrije Aranđelović, Nina Rukavina, Vukašin Ranđelović, Stefan Vukić, Alisa Lacko, Mia Simonović. Muzičari: Stefan Sethaler, Danijel Sethaler, Filip Grubač, Igor Sakač i Petar Banjac. Dramaturškinje na predstavi su Mina Petrić i Nikolina Đukanović, scenografiju rade Željko Piškorić i dr Mladen Stojanović, dok je kostimografkinja Jasmina Radujko. Scenski pokret radi Igor Greksa, scenski govor dr Dejan Sredojević, dok je za dizajn svetla zadužen Nikola Marinkov. Stručni saradnik je psihološkinja Jelena Sokić.

Premijera predstave „Kod Večite slavine” Momčila Nastasijevića u režiji Sonje Petrović je u ponedeljak (20.30h) na sceni „Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta. Karte su u prodaji na biletarnici Pozorišta, a za premijerno igranje predstave neophodan je validan Digitalni zeleni sertifikat ili negativan brzi, antigenski ili PCR test.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SNP / Promo