Početna Gradske teme Milica Tomić dobija spomen-ploču u Dunavskoj ulici

Milica Tomić dobija spomen-ploču u Dunavskoj ulici

0

Članice Odborničke mreže žena Skupštine grada otkriće danas u 12 časova u Dunavskoj 14 spomen-ploču novinarki, književnici, političarki i pobornici ženskih političkih prava Milici Tomić.

Ćerka srpskog političara iz Austrougarske Svetozara Miletića i supruga Jaše Tomića, Milica (30.11.1859-24.11.1944.) je bila osnivačica i vlasnica časopisa “Žena”, osnivačica Ženske čitaonice “Posestrima” i jedina Novosađanka izabrana za poslanicu Velike narodne skupštine 1918. godine.

Od rane mladosti je bila uključena u politički i društveni život Novog Sada i srpskog naroda u Austrougarskoj. U politiku je ušla radeći za očevu “Zastavu” i u stranci dok je Miletić tamnovao, a tada upoznaje i radikala Jašu Tomića za koga se udala iako je bila u vezi sa drugim čovekom, što su mnogi tumačili zajedničkim koristoljubljem. Njihov brak je ipak bio čvrst. Jaša Tomić je braneći čast svoje supruge nožem na Železničkoj stanici ubio svog političkog protivnika Mišu Dimitrijevića, koji je prethodno objavio Miličina devojačka ljubavna pisma.

Milica Tomić se iz politike povukla posle muževljeve smrti 1922, a preminula je u Novom Sadu 1944. godine, dan nakon što su partizani oslobodili grad od fašističke okupacije.

Inicijativa da Milica Tomić dobije spomen-ploču potekla je pre nekoliko godina. Za razliku od njenog muža, čiji spomenik je postavljen u Dunavskoj uz proteste i protivljenje javnosti 2006. godine jer je bio antisemita i ubica, o Milici Tomić nema nikavih sporenja, i podršku za postavljanje spomen-ploče su dale skoro sve stranke u gradu.

Kažimo i da se spomen-ploča postavlja na kući u kojoj je Milica Tomić živela, a na istom objektu se od ranije nalazi ploča na kojoj piše da su u istoj kući živeli Svetozar Miletić i Jaša Tomić.

Izvor: 021.rs
Foto: Darko Dozet