Početna Gradske teme Milivoje Mlađenović ostaje selektor Sterijinog pozorja

Milivoje Mlađenović ostaje selektor Sterijinog pozorja

0

Sterijino pozorje u Novom Sadu upriličilo je prvu konferenicju povodom početka nove pozorišne sezone na kojoj je predstavjen novi selekcioni ciklus, konkurs Sterijinog pozorja za originalni dramski tekst, kao i prošle i tekuće programske aktivnosti pozorja.

Miroslav Radonjić, director Sterijinog pozorja najpre je najvaio da će selektor 68. Sterijinog pozorja koje će se održati od 26. maja do 3. juna iduće godine biti prof. dr Milivoje Mlađenović, kojem je ovo treća godina zaredom na toj funkciji.

Mlađenović je tokom leta pogledao veliki broj predstava, a on je već započeo kompleksan posao izbora i tokom idućih meseci će odgledati sasvim sigurno još predstava, jer su najavljene u našim pozrištima ali i u regionu – rekao je Radonjić.

On dodaje da će prema očekivanjima konkurencija biti velika i da za Pozorje u prethodnom periodu nije bilo pauze, jer su tokom leta imali dosta programskih aktivnosti.

Kao jednu od najznačajnih programskih aktivnosti, direktor je izdvojio najnoviji projekat Sterijinog pozorja, a to je “Pasaž fest” koji se održao od 25. do 28. avgusta.

Ova manifestacija ima za cilj da animira i oživi urbane prostore u Novom Sadu kroz kulturne sadržaje kamernog tipa, koji su prilagođeni tim specificnim prostorima. Takođe, u toku “Pašaz festa” posetioci su imali priliku da posete pet izložbi, pogledaju jednu požorišnu predstavu, dva govorna programa i dva mužicka koncerta. Ovaj festival nastoji da se proširi na sve ostale pasaže u gradu, najavljuju iz Sterijinog požorja.

Sterijino pozorje, 15. put raspisalo je konkurs za originalni dramski tekst, koji će biti otovoren do 30. novembra, saopštio je danas izvršni direktor Sterijnog pozorja, Goran Ibrajter.

Ova naša aktivnost jeste u skladu sa osnovnom misijom Sterijinog pozorja, a to je upravo promocija domaćeg dramskog stvaralaštva. Ono što posebno treba istaći je činjenica da se mi ne zadržavamo samo na tome da žiri donese odluku o najboljem tekstu, već nam je namera da nagradimo tekst koji je uusao u uži izbor i da oni budu izvedeni – rekao je Ibrajter.

On dodaje da je ono što im predstoji, da pokušaju da relizuju insinaciju dva nagrađena teksta sa prethodna dva konkursa.

U pitanju su tekstovi Milice Amidžić “f1001” i “Procepi”, kao i tekst Vide Davidović koja je ove godine dobila nagradu za dramu “Mali ratovi i kabine”.

Takođe, Ibrajter je napomenuo da su oni u pregovorima sa domaćim požoristima da ova dva teksta budu postavljena.

Što se tiče uslova na konkursu za originalni dramski tekst, pravo učešća na konkursu imaju državljani Republike Srbije i svi autori koji pišu na srpskom jeziku, kao i svi oni koji se izjašnjavaju da pripadaju korpusu srpske književnosti.

Zaposleni u Sterijinom pozorju, članovi Upravnog odbora i Nadzornog odbora Sterijinog pozorja i članovi redakcije časopisa za pozorišnu umetnost “Scena nemaju pravo učešća.

Glavni uslov, napominje Ibrajter, jeste da tekstovi nisu prethodno objavljivani i izvođeni. Žiri odluku treba da donese do februara iduće godine, a uručenje nagrade će biti upriličeno 29. marta na dan Sterijinog pozorja.

Najavljeno je da će Sterijino pozorje u narednoj sezoni ući u još dva koprodukciona projketa. Prvi je toku, u pitanju je tekst “Uhodani đavo” prema romanu “Izložba” Midoraga Kajteza, u dramtizaciji Đorđa Milosavljevića koji se realizuje u saradnji sa Narodnim pozotištem u Zrenjaninu.

Premijera će biti održana 15. oktobra. Još jedan porjekat koji je najavljen jeste saradnja sa pozorištem Deže Kostolanji iz Subotice, povod za ovu saradnju bio je to sto umetnica Katalin Ladik, slavi 50 godina umetničkog i stvaralačkog rada.

Izvor: rtv.rs
Foto: Sterijino pozorje