Početna Gradske teme Miloš Vučević i Aleksandar Vulin posetili udruženje penzionera i dom za stare...

Miloš Vučević i Aleksandar Vulin posetili udruženje penzionera i dom za stare “Liman”

0

СНС Нови Сад

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom i za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom i direktorkom Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Draganom Kalinović obišao Udruženje penzionera grada Novog Sada u okviru koga funkcioniše Dnevni centar kao servis podrške za starije. Povod za posetu je bio razgovor o poboljšanju društvenog standarda penzionera i o novim vidovima pomoći koja će im, pored prava na besplatnu rehabilitaciju u banjama i RH centrima Srbije, biti dostupna prvi put od ove godine.

Gradonačelnik je rekao da je javnost u Novom Sadu u najvećoj meri upoznata sa vrstom i obimom pomoći koju Grad Novi Sad ulaže u poboljšanje uslova života najstarijih sugrađana.

Grad Novi Sad je veoma aktivan po pitanju pružanja podrške penzionerima za odlazak iz Novog Sada u banje i na more na oporavak. Mi smo učestvovali tako što smo 200 penzionera iz Novog Sada poslali u Vrdnik u banju, a 200 penzionera smo poslali na more u Crnu Goru. To je samo jedan od vidova podrške, a ja sam posebno ponosan na zajednička ulaganja JP “Poslovni prostor”, odnosno Grada Novog Sada, i Udruženja penzionera u ovom velelepnom objektu. Danas najstariji Novosađani imaju daleko bolje uslove za korišćenje Doma penzionera u Poštanskoj ulici, a uskoro nas očekuje početak rada 17. po redu Kluba penzionera koji će biti otvoren na Novom naselju – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da se od njegovog poslednjeg dolaska u novosadsko Udruženje penzionera, pre godinu dana, uočava velika pozitivna razlika. Takođe, ministar je najavio da će ove godine čak 12 hiljada penzionera imati priliku da ode na banjsko lečenje.

Želim da se zahvalim gradonačelniku Vučeviću i gospodinu Čolakoviću zbog zajedničkog rada i truda koji je zaista urodio plodom. Najveći interes države je da se penzioner što duže zadrži u svom domu, sa svojom porodicom. Da bi to mogao da radi, potrebne su mu usluge kao što je ovaj Dom, gde može da se zabavi, da se druži, i da radi sve one stvari koje mu život čine lakšim. Ministarstvo je naravno pomoglo i pomagaće, ali sve je to nedovoljno bez učešća penzionera, penzionerskih udruženja i naravno, lokalne samouprave. U Novom Sadu postoji učešće, zajednički rad i s toga se i napredak zaista vidi. Ovom prilikom želim da objavim da će u ponedeljak 11. aprila Fond PIO raspisati konkurs za upućivanje naših najstarijih građana u banjska odmarališta. Nakon što smo doneli novi Pravilnik i zahvaljujući značajno većoj količini novca koji se uplaćuje kroz doprinose za PIO fond, mi smo ovaj put mogli da odvojimo više novca za društveni standard penzionera – rekao je ministar Aleksandar Vulin i istakao da je ove godine odvojeno 360 miliona dinara, a da će najveći deo tog novca biti utrošen na slanje penzionera na banjsko lečenje.

U ime Udruženja penzionera Grada Novog Sada Momo Čolaković se zahvalio gradonačelniku i ministru na poseti, ali i na podršci.

Posebnu zahvalnost želim da izrazim Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje je uvažilo predlog i sugestije Saveza penzionera i Udruženja penzionera iz Srbije da se Pravilnik uredi na takav način da ove godine mnogo veći broj penzionera stiče mogućnost da ide u banju na oporavak, nego ranijih godina – rekao je predsednik Udruženja Momo Čolaković i naglasio da Udruženje penzionera Grada Novog Sada broji oko 17500 članova i opslužuje preko 35 000 penzionera.

Nakon posete Udruženju, ministar Vulin i gradonačelnik Vučević obišli su Gerontološki centar Novi Sad − Dom “Liman” gde su direktoru dr Draganu Miloševiću uručene licence za pružanje usluga domskog smeštaja za odrasle i starije korisnike i za usluge Pomoć u kući i Dnevni boravak. Tom prilikom, ministar Vulin je dodelio i licencu za pružanje usluga domskog smeštaja za odrasle i starije korisnike i direktorici Doma za odrasle i stare „Sveti Georgije“ iz Petrovaradina.

Ministar Vulin je istakao da je Gerontološki centar “Novi Sad” jedan od pet državnih domova koji je dobio licencu.

Licenca se dobija posle velikih ulaganja i napornog rada. Naš cilj je da u potpunosti izjednačimo kvalitet usluga na celoj teritoriji naše zemlje. Takođe, radimo u pravcu izjednačavanja standarda u pružanju usluga u privatnim i državnim domovima, kako bi se svuda na isti način brinulo o korisnicima domova – rekao je Aleksandar Vulin i dodao da na teritoriji Srbije funkcioniše 215 domova za stare, koji su – osim 40 koji su u vlasništvu države, u privatnom vlasništvu.

Direktor Milošević rekao je da je uspešno okončan ogroman posao koji je trajao više od godinu dana i da je taj napor rezultirao time da ta ustanova dobije licencu za obavljanje svih delatnosti kojima se bavi.

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad