Početna Gradske teme Nove mere u borbi protiv vršnjačkog nasilja u novosadskim školama

Nove mere u borbi protiv vršnjačkog nasilja u novosadskim školama

0

ThinkstockPhotos-148366893

U novosadskim osnovnim i srednjim školama započeta je, slobodno se može reći, kampanja usmerena protiv vršnjačkog nasilja. Iako je i ranije bilo zabeleženih slučajeva nasilja u školama, poslednji slučaj iz OŠ “Branko Radičević”, svojom brutalnošću, pokrenuo je čitav niz novih mera, kako bi se u našim školama suzbilo ili makar umanjilo vršnjačko nasilje.

Vršnjačkog nasilja u školama je bilo, a verovatno će ga u nekom obliku, uvek i biti. Ali šta može da dovede do toga da maloletnici od 14 godina, izlože dve godine mlađe učenike, gotovo sadističkom mučenju, veoma je diskutabilno.

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu, nakon poslednjeg slučaja nasilja i velikog pritiska javnosti, predložilo je niz novih mera koje bi sve škole trebalo da primenjuju, kako bi se povećalo preventivno delovanje i sprečile slične pojave nasilja u budućnosti.

Koordinaciono telo predložilo je niz mera kojima će pokušati da se popravi situacija u školama. Predloženo je da se uvede SOS telefon koji će biti u gradskoj upravi za obrazovanje na koji roditelj može da se obrati u slučaju nasilja. Škole će imati obavezu da jednom mesečno šalju izveštaj u gradsku upravu za obrazovanje – kaže Dušan Kosanović, član Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama.

Jelena Desnica, članica Saveta roditelja osnovnih škola u Novom Sadu, podržava ideju novih mera koje su počele da se primenjuju u školama, za otklanjanje posledica, dok uzrok problema, vidi u porodici.

Iz grada nam je potvrđeno da su nove mere stupile na snagu, i važe za sve škole u Novom Sadu.

Pored pomenutih mera, treba istaći i broj telefona na koji svi roditelji i učenici mogu da se jave Koordinacionom telu za borbu protiv nasilja u školama, i prijave eventualno nasilje.

Broj je: 065/ 505-21-36

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija – Guliver / ThinkstockPhotos