Početna Gradske teme Miloš Vučević održao sastanak sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj

Miloš Vučević održao sastanak sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj

0

Milos Vucevic  (3)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa saradnicima razgovarao je u Gradskoj kući sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj na čelu sa višim bankarom Davorom Inđićem iz sektora za gradsku infrastrukturu i životnu sredinu.

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj istakli su da su imali dobru saradnju i sa drugim gradovima u Srbiji, poput Beograda, Kragujevca i Niša, ali da im je Novi Sad jedan od prioriteta.

Milos Vucevic  (2)

Gradonačelnik je delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoj upoznao sa najznačajnijim budućim kapitalnim infrastrukturnim projektima za Novi Sad. On je naglasio tom prilikom da su u fokusu za naredni period projekti poput izgradnje zapadne obilaznice oko Novog Sada, centralnog prečistača, obilaznice oko Petrovaradina, prve podzemne garaže u centru grada i projekat regionalne deponije. U pitanju su kapitalni projekti čija realizacija ne bi zavisila direktno od sredstava iz budžeta Grada, već bi bila potpomognuta spolјnom saradnjom i partnerstvima.

Tokom sastanka predočeno je da bi Evropska banka za obnovu i razvoj pored pružanja finansijske pomoći i logističke podrške, mogla da ostvari značajnu savetodavnu ulogu za Novi Sad, pretežno u pravcu osnaživanja projekata energetske efikasnosti. To se odnosi, pre svega, na unapređenje energetske efikasnosti u JP SPC “Vojvodina”, a potom i u sektoru javne rasvete, ali i u JGSP “Novi Sad”.

Milos Vucevic  (1)

Ukoliko bi Grad unapredio svoju energetsku efikasnost, ostvario bi veliku prednost i stekao jedan od osnovnih preduslova za svako dalјe apliciranje za fondove Evropske unije. U tom slučaju bi saradnja Grada sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u oblasti energetske efikasnosti bila najbolјa preporuka i polazna osnova za dalјe konkurisanje kod evropskih fondova.

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad