Početna Gradske teme Milovančev: Mi smo jedini u Novom Sadu državi isplatili dividendu

Milovančev: Mi smo jedini u Novom Sadu državi isplatili dividendu

Aleksandar-Milovancev-luka-novi-sad-foto-Robert-Getel-

U prvih šest meseci u Luci Novi Sad pretovarena je 712.891 tona tereta, što je veoma dobar poslovni rezultat. Poređenja radi, u prvih pola godine 2013., pre nego što je postavljen novi menadžment, pretovareno je bilo ukupno 197.733 tone, pa je preduzeće završilo poslovnu godinu sa ukupno pretovarenih 738.608 tona tereta.

Prošle godine pretovareno je 985.240 tona tereta. Poređenja radi, dosadašnji rekordni pretovar u Luci iznosio je desetak hiljada iznad milion tona robe“, saopštio je prof. dr Aleksandar Milovančev, generalni direktor Luke Novi Sad.

Milovančev očekuje da će do kraja 2015. biti postignut apsolutni rekord u pretovaru. Mada su uložili značajna sredstva u investicije, Luka je prvo i jedino preduzeće u Novom Sadu, koje je državi isplatilo dividendu. Uspešno poslovanje potrđeno je isplatom 6.113.380,50 dinara Republici Srbiji, koja je većinski vlasnik sa 99,64 odsto akcija.

Rezultati poslovanja Luke bili bi još bolji da novi menadžment nije nasledio sudski spor, zbog koga je naše preduzeće moralo da plati jednoj privatnoj kompaniji 17.228.582,72 dinara“, naglasio je Milovančev.
Kao negativna hipoteka nasleđena su i potraživanja od nesolidnih dužnika i kupaca, koji su otišli u stečaj.

Glavnom akcionaru – državi bila bi isplaćena mnogo veća dividenda da prošle godine nije moralo da se plati oko 150.000 evra stranom privatnom preduzeću, koje je tužilo Republiku Srbiju, Slobodnu carinsku zonu i Luku Novi Sad za više od 800.000 evra.

Nadamo se da će Vrhovni kasacioni sud u Beogradu revidirati presudu“, kaže Milovančev.
Verujemo da će pravne instance Republike Srbije onemogućiti pokušaje da se još više okrnji državna svojina u korist privatnika, na osnovu pristrasnih i nezakonitih odluka.

Autor: Novosti
Foto: Robert Getel