Početna Gradske teme Ministarstvo traži poništavanje izbora dekana Medicinskog fakulteta

Ministarstvo traži poništavanje izbora dekana Medicinskog fakulteta

Slučaj izbora dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu dobio je novi momenat – Ministarstvo prosvete naložilo je fakultetu da ponovo sprovede izbor dekana i stavi van snage odluku kojom je Snežana Brkić reizabrana jula prošle godine.

Izbor dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu najveći je okršaj dva kandidata za jednu funkciju na visokoškolskoj ustanovi prošle godine.

Dotadašnja dekanica Snežana Brkić i protivkandidat, upravnik Betanije Tihomir Vejnović nezvanično i zvanično borili su se za glasove kolega, što je eskaliralo u bojkotovanje sednica Saveta i njihovo napuštanje, podmetanje afera i zloupotrebe. Sednice Saveta na kojima bi se odlučivalo o boljem od dva kandidata nekoliko puta su odlagane, jer su pojedini članovi ovog tela napuštali ili nisu dolazili na zakazane sednice.

Za kvorum je potrebno 2/3 prisutnih članova Saveta (Savet broji 23 člana). Interesantno je da su sednice uporno izbegavali predstavnici Pokrajine koji su članovi Saveta Medicinskog fakulteta, a nije se pojavljivao ni sada bivši direktor KCV Petar Slankamenac.

Savet je konačno uspeo da ostvari kvorum 2. jula i ponovo izabere Snežanu Brkić za dekana. Međutim, ovde se priča nije završila. Naime, pomenutu sednicu saveta je pred glasanje ponovo napustio dr Georgios Konstantinidis, koji je prisustvovao početku. Time je i oduzeo kvorum za glasanje i sednica je morala da bude prekinuta, ali je uprkos tome glasanje sprovedeno.

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje sporio je ovaj izbor i nakon nekoliko meseci prepiski, konačnu reč donelo je ministarstvo. Kako za 021 potvrđuju u Ministarstvu prosvete, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje prosledio je ministarstvu žalbu koju je Medicinski fakultet izjavio na rešenje Pokrajine. Ovu žalbu je ministarstvo odbilo kao neosnovanu.

“Ožalbenim rešenjem izrečena je mera Savetu Medicinskog fakulteta da stavi van snage Odluku o predlogu za pokretanje postupka za izbor novih članova Saveta od 15. maja 2018. godine, a Nastavno – naučnom veću da stavi van snage Rešenje o razrešenju članova Saveta Fakulteta od 16. maja 2018. godine. Savetu Medicinskog fakulteta izrečeno je i da stavi van snage Rešenje o izboru dekana od 24. avgusta 2018. godine i da ponovo sprovede postupak glasanja o izboru dekana uz prisustvo 2/3 od ukupnog broja članova Saveta Fakulteta”, navode u Ministarstvu za 021.

Fakultet na ovo rešenje ministarstva ne može da se žali, ali može da pokrene tužbom upravni spor kod Upravnog suda u narednih 30 dana.

U Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje, kao ni na Medicinskom fakultetu, još uvek nisu odgovorili na pitanja novinara.

Izvor: 021.rs
Foto: Wiki/Micki