Početna Gradske teme Minja Mikić ambasadorka projekta “NS 2021”

Minja Mikić ambasadorka projekta “NS 2021”

minja-mikic,-ns-2021-jpg_660x330

Mlada umetnica iz Novog Sada, Minja Mikić, koja živi i radi u Rimu, postala je ambasadorka projekta “Novi Sad 2021”. Time je “diplomatski kor” projekta “Novi Sad 2021” dobio trećeg člana, jer su pre nje tu laskavu titulu već poneli čuveni violinista Stefan Milenković i novosadski fotograf, Aleksandar Milutinović.

Minja Mikić posetila je juče Galeriju Matice srpske, povodom obeležavanja 190 godina od osnivanja Matice srpske, gde se susrela sa upravnicom Galerije i zamenicom predsednika Umetničkog saveta projekta “Novi Sad 2021”, Tijanom Palkovljević – Bugarski.

Glavna tema razgovora bila je titula Novog Sada – Evropska prestonica kulture 2021. Razmatrajući mogućnosti koje ova titula nosi, Minja Mikić koja živi i radi u Italiji, prenela je svoja iskustva kada je reč umetničkim praksama evropskih metropola uz svesrdnu želju da se uključi i u projekat “Novi Sad 2021”. Minja je posebno istkla da je veoma ponosna na činjenicu da je upravo Novi Sad, grad u kojem je rođena i u kojem je diplomirala na Akademiji umetnosti, poneo tako važno priznanje.

Dela Minje Mikić izložena su u Rimu u “Galleria della Tartaruga” i “Galleria Edieuropa”, u Nju Jorku u “MZ Urban Art”, kao i u Cirihu u galeriji “Kunstfokus”.

Posebno je zanimljiv podatak da su upravo dela Minje Mikić, izložena u prestižnom rimskom prostoru “Palazzo delle Esposizioni” pod nazivom “Duša i telo Italije”, bila deo predstavljanja italijanske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Riju.

Autor: RTV
Foto: NS2021