Početna Gradske teme Miris i skičanje svinja usred Sremske Kamenice

Miris i skičanje svinja usred Sremske Kamenice

sremska_kamenicaU centru Sremske Kamenice, u Ulici Lole Ribara 25, već desetak godina tove se svinje na veliko, što prolaznici mogu uočiti na oglasnoj tabli postavljenoj na kući, gde velikim slovima piše “Prodaja prasica”.Isto u centru Kamenice, u Zmaj Jovinoj ulici 4, u blizini Zmajevog muzeja, stoji drugo obaveštenje, ali u prozoru: “Prodajem svinje”.

Čedo Lukić iz Ulice Lole Ribara 23 kaže da nema uvid u to koliko komšija Ivan P. ima svinja, ali naglašava da ima sudsku presudu od pre godinu i po da Ivan izmesti domaće životinje. “Nemoćan sam da obezbedim mir i čist vazduh u sopstvenom dvorištu”, kaže Lukić. “Svinje skiče, čujem ih kada ih komšija hrani, kolje ili utovara u kamion. Od svinja stiže i neprijatan miris, a moja kuća je svega dva-tri metra udaljena od mesta gde se one drže.” S njegovim problemom upoznata je više puta Komunalna inspekcija, koja tri godine radi po Lukićevom predmetu. Mesna zajednica svake godine obnavlja zahtev da se tov izmesti na drugu lokaciju, a postoji i peticija s dve stotine potpisa s istim zahtevom.

Po Lukićevim rečima, lokalna samouprava je, imajući na umu njegov problem, izmenila gradsku Odluku o držanju domaćih životinja u naseljenim mestima, i u tome je, naglašava i on učestvovao, imajući pred sobom brojne zapisnike i rešenja inspekcijskih službi te prigovore na inspekcijske naloge dospele od advokata Ivana P.

Od izmene gradske Odluke o držanju domaćih životinja, podseća Lukić, prošlo je dva meseca, pa smatra da je red da Komunalna inspekcija počne da postupa po novom. Izmenjenim odredbama, ističe, ta inspekcija ima nadležnost, bez obzira na to da li se svinje drže u komercijalne svrhe ili za sopstvene potrebe. “Pre godinu i po sud je Ivanu P. naložio da objekte sruši i svinje izmesti iz mesta gde žive ljudi. Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novog Sada je po sudskom nalogu radio veštačenje, i kako piše u presudi, utvrdio da je koncentracija amonijaka i sumpor-vodonika u pojedinim delovima dana iznad dozvoljene koncentracije i da je štetna po zdravlje ljudi. Na tu presudu Ivan P. se žalio Višem sudu pa čekam šta će taj sud reći. Dok sud ne reši, druge komšije se sele, prodaju kuće, a komšija Ivan P. ima izgovor – rešenje o registrovanom poljoprivrednom  zemljištu, što pokazuje svima, premda registracija ne znači da u naseljenom mestu, i to još u centru, može gajiti svinje na veliko”, naglašava Lukić.

Autor: Dnevnik