Početna Gradske teme Mirović: Napreduju radovi na rekonstrukciji i izgradnji Doma za duševno obolela lica...

Mirović: Napreduju radovi na rekonstrukciji i izgradnji Doma za duševno obolela lica u Čurugu

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas radove na izgradnji novih i rekonstrukciji postojećih objekata Doma za duševno obolela lica u Čurugu, u opštini Žabalj, istakavši da je ovo jedna od najvećih investicija u sistemu socijalne zaštite vredna više od 920 miliona dinara, navodi se u saopštenju.

Želimo da objekte socijalne zaštite dovedemo na viši nivo, kako bi se zadovoljili svi neophodni uslovi i standardi. Plan nam je i rekonstrukcija Specijalne psihijatrijske bolnicu u Kovinu kao i doma u Staroj Moravici, posla koji je preuzela Kancelarija za javna ulaganja. Ovakvim ustanovama treba da poklonimo pažnju, da investiramo više, da obezbedimo najbolje uslove za smeštaj korisnika i zaposlenih. Mi smo i ranije investirali u Dom u Čurugu, kao i u drugim ustanovama širom Vojvodine i uložili značajna sredstva u proteklih šest godina od kako sam preuzeo dužnost predsednika Pokrajinske vlade — s ciljem da u svakoj ustanovi socijalne zaštite obezbedimo bolji kvalitet i za korisnike i za zaposlene – izjavio je predsednik Mirović.

Prema izjavi šefa gradilišta, dodao je Mirović, imamo obećanje da ćemo u planiranim rokovima da završimo ovu investiciju.

To je od velikog značaja jer se radovi izvode u sistemu redovnog rada i boravka korisnika i zaposlenih –  izjavio je predsednik Mirović.

Novoprojektovani Dom za duševno obolela lica raspolagaće kapacitetom do 220 korisnika.

Projektom su predviđeni rušenje i izgradnja novih objekata, kao i rekonstrukcija i dogradnja postojećih objekata:

Paviljon 1 – za smeštaj korisnika kojima je potreban mali stepen podrške: dogradnja i rekonstrukcija objekta koji će imati oko 566 m2. Smeštajni kapacitet rekonstruisanog objekta je za 44 korisnika.

Paviljon 2 – za smeštaj korisnika kojima je potreban veći stepen podrške: rušenje postojećeg objekta i izgradnja novog objekta, površine 650 m2 kvadratnih metara. Objekat je planiran kao prizemni, kapaciteta za boravak pedeset korisnika.

Paviljon 3 – za smeštaj korisnika kojima je potreban najmanji stepen podrške: rušenje postojećeg objekta i izgradnja novog objekta, u kome će u prizemlju biti smešteni korisnici (kapaciteta za stotinu korisnika), a na spratu će biti smeštene kancelarije za administraciju. U ovom objektu biće smeštena glavna ambulanta, kao i prostori dnevnog boravka i radne terapije.

Paviljon 4 – za smeštaj korisnika kojima je potreban najveći stepen podrške: izgradnja novog objekta, površine oko 480 m2, kapaciteta za boravak 26 korisnika koji su nepokretni.

Radiće se i dogradnja, rekonstrukcija i adaptacija postojećeg objekta kuhinje, kao i dela trpezarije, za boravak blizu dve stotine korisnika.

Postojeći objekat vešeraja biće takođe rekonstruisan. Predviđena je izgradnja i novog objekta portirnice, kao i kapele kako bi korisnici imali svoj prostor za molitve.

Pored rekonstrukcije postojećih objekata i izgradnje novih objekata, projektom je predviđeno i parterno uređenje koje obuhvata rekonstrukciju internih saobraćajnica i izgradnju parking prostora, uređenje pešačkih staza i platoa, postavljanje pratećeg mobilijara kao i uređenje zelenila.

Projektom je predviđeno i uređenje komunalne infrastrukture.

Ovo je najveća investicija u Domu u poslednjih 60 godina. Prvi put se pristupilo planski, projektovanju i izgradnji. Dobićemo prostorno proširenje, sa 2000 na 4500 kvadratnih metara po svim normativima, standardima i propisima na radost svih korisnika i 65 zaposlenih – izjavio je direktor Doma Miroslav Kresić.

Mi ćemo već za sledeću godinu pripremiti nove investicije, rasteretili smo se starih dugova kada je reč o pokrajinskom budžetu i bez obzira na veoma teške globalne i opšte ekonomske uslove u sledeću godinu ulazimo sa nešto većim optimizmom kada je reč o raspoloživosti finasijskih sredstava, a to znači da će biti novih značajnih investicija i u ovoj i u drugim oblastima – izjavio je predsednik Mirović.

Događaju su prisustvovali i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Miloš Maletić i predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović, navodi se u saopštenju.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pokrajinska vlada