Početna Gradske teme Mitropolit Porfirije novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Mitropolit Porfirije novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) izabran je danas za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

On je rođen 1961. godine u Bečeju. Svetovno ime mu je Prvoslav Perić.

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, osnovnu školu završio je u Čurugu, a Gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu.

“Zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha dr Irineja (Bulovića), u manastiru Visoki Dečani, 1985. godine. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je blažene uspomene Episkop raško-prizrenski, a potonji Patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona. Na poslediplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. godine, kada po blagoslovu Episkopa bačkog dr Irineja dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana”, navodi se u biografiji novog patrijarha.

Jednom prilikom objasnio je zašto je postao monah.

“Monah sam postao jer sam u Crkvi tragao za onim što ona zaista nudi i zbog čega jedino postojimo na ovom svetu, jer Bog nije ni Hrvat, ni Srbin, ni Nemac – on je ljubav, a Crkva nije na ovom svetu da bismo mi bili bolji ljudi, ili da bi se bavila socijalnom pravdom – ona postoji jer nema čoveka koji se ne pita o smislu svojeg postojanja”, naveo je on.

Doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu u Atini na temu “Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatoustog”. U biografiji se ističe da za njim u manastir u Kovilju dolazi mnoštvo mladih monaha i iskušenika.

“To su godine kada manastir Kovilj postaje duhovna matica mnogim mladim ljudima: intelektualcima, umetnicima, popularnim glumcima i rok muzičarima, pogotovo iz Novog Sada i Beograda. Od tada se iguman Porforije, posebno angažuje i na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti. U tom cilju on 2005. godine formira terapijsku zajednicu ‘Zemlja živih’, koja je priznata kao najuspešniji projekat za lečenje narkomanije, a danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.”

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Skupština Srbije ga je, kao predstavnika svih crkava i verskih zajednica, izabrala 2005. godine za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), a Savet ga je za svog predsednika izabrao 2008. godine.

Kada je 2010. RRA zahtevala od TV Pink da psov­ke i ne­pri­stoj­ni iz­ra­zi u ri­ja­li­ti pro­gra­mu “Farma” bu­du pre­kri­ve­ni (‘bi­p­ova­ni’) ka­zao je da su ne­pri­stoj­no­sti “to­li­ko eska­li­ra­le da je Sa­vet RRA bio re­šen ka­ko to mo­ra bez­u­slov­no i od­mah da pre­sta­ne, ne če­ka­ju­ći okon­ča­nje po­stup­ka ko­ji je ta­kav da ne mo­že bi­ti okon­čan br­zo”.

Sveti Arhijerejski Sabor mu je 2010. godine “poverio da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije”. Svoje stručne bogoslovske radove je, kako se ističe, objavljivao u časopisima u zemlji i u svetu.

Od jula 2014. mitropolit je zagrebačko-ljubljanski. Tada je poručio da na novu dužnost odlazi “s radošću, bez predrasuda i otvorenog srca u odnosu na sve građane Hrvatske i Slovenije”.

U junu 2017. objavio je, u izdanju Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, knjigu “Zagreb i ja se volimo javno”, zbirku intervjua koje je dao u prvih godinu dana svog boravka u Zagrebu. Govori grčki, engleski i nemački, i služi se ruskim jezikom, a njegov stil komunikacije uvek je prilagođen sagovornicima.

Sveti arhijerejski Sabor SPC izabrao ga je danas, 18. februara za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je novom patrijarhu izbor na svom Instagram profilu porukom: ” Novoizabrani Arhiepiskopu pećki,Mitropolitu beogradsko-karlovački i Patrijarhu srpski Vladiko Porfirije, najsrdačnije Vam čestitam povodom Vašeg izbora za Patrijarha drevnog i slavnog trona Svetog Save, prvog arhiepiskopa srpskog, uz usklik: Aksios (dostojan)! olitveno Vam želim plodonosno patrijaraško služenje i dugovečnost na dobro naše Svetosavske Crkve i celokupnoga Pravoslavlja, da čuvate pravu veru i jedinstvo Srpskog naroda!”

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, takođe je uputio čestitku Njegovoj svetosti gospodinu Porfiriju povodom izbora za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve. U čestitki se navodi: “Vaša svetosti, U ime Pokrajinske vlade i u svoje lično ime, upućujem Vam najsrdačnije čestitke povodom izbora na tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog. Uveren sam da su naša sveta Crkva i naš narod, u ovom neizvesnom i izuzetno teškom vremenu, u Vama dobili duhovnog poglavara spremnog i sposobnog da ih vodi kroz sve izazove koje nam ovo vreme donosi. Verujem, takođe, da ćete svojom mudrošću, iskustvom i posvećenošću odlučujuće doprineti nacionalnom jedinstvu, koje nam je u savladavanju svih tih izazova potrebnije nego ikada do sada. Neka je srećno i Bogom blagosloveno, na polzu naše Crkve i celog našeg naroda!”, stoji u čestitki.

Izvor: FoNet/SPC/Istinomer/021
Foto: Printscreen/Al Jazeera Balkans