Početna Gradske teme Mladi ambasadori iz Izraela podržali Kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture

Mladi ambasadori iz Izraela podržali Kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture

izrael

Grad Novi Sad bio je juče, 6. maja, domaćin delegaciji mladih ambasadora izraelske kulture. Delegaciju su činili uspšeni studenti i đaci iz Izraela, koji su posvećeni promociji izraelske tradicije i kulture u inostranstvu i razvoju interkulturalnog dijaloga i razmeni kulturnih obrazaca. Program posete mladih Izraelaca, bio je posvećen je, pre svega, razvoju kulturnih veza između omladine Srbije i Izraela i daljem razvoju odnosa između dve države.
Mladim ambasadorima priređen je i prijem u Kulturnom centru Novog Sada, gde su ih o radu i projektima ove ustanove upoznali Vuk Radulović i Vladimir Ranđelović, a o Novosadskoj raciji, projektu „Ledena tišina govori“ i Holokaustu pričala im je prof.dr Gordana Todorić.

izrael1

Posebnu zainteresovanost pokazali su za projekat kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, sa kojim su takođe imali priliku da se upoznaju. Članovi tima su ih upoznali sa planiranim i realizovanim projektima i narednim koracima i pripremama. Mladi ambasadori su sa članovima tima razgovarali o ulozi mladih u postupku kandidature i o tome kakvu bi ulogu ovaj projekat trebalo da ima u stvaranju buduće kulturne publike. Predsednik ambasadorskog kluba iz Izraela Isak Eldan rekao je da ova poseta predstavlja učvršćivanje odnosa između Srbije i Izraela. – Učenici i studenti koji su posetili Novi Sad, videće i upoznaće kulturu ovog grada, ali i svoje vršnjake. U saradnji sa Ambasadom Izraela planiramo da istu ovakvu posetu organizujemo i u Izraelu, gde će srpski učenici i studenti doći kod nas i bliže se upoznati sa našom kulturom – reko je Eldan, dodavši da ovom posetom Izrael želi da podrži Novi Sad za kandidaturu Evropske prestonice kulture za koju se priprema.

izrael2

Nakon posete novosadskog Kulturnog centra, mladi Izraelci su posetili Gradsku kuću gde ih je primio pomoćnik gradonačelnika Miroje Jovanović, poželevši im dobrodošlicu, dodavši da će Novi Sad uvek negovati odnose sa Izraelom. Gospodin Jovanović je istakao da je posebno srećan što su danas gosti Novog Sada – mladi iz Izraela.
Gospodin Jovanović je istakao sledeđe
– Ja se inače bavim pravnim pitanjima i nisam zadužen za primanje inostranih delegacija. Međutim, kada sam čuo da dolazi delegacija iz Izraela, inisitirao sam da ja budem domaćin. Ovo zbog toga što gajim posebne simpatije prema mladima iz Izraela, još od vremena kada sam se divio reportaži o mladima koji uče u skloništima u, ne tako davnoj prošlosti i koji uspešno ispunjavaju svoje đačke obaveze. Možda je to bila reportaža upravo o vama – istakao je Jovanović.
Odgovarajući na pitanje đaka, pomoćnik gradonačelnika je istakao da je Novi Sad unikatan zbog svoje multietničnosti i da predstavlja svetli primer uspešne interetničke saradnje. Istakao je da Novi Sad, po prvi put posle dužeg vremena beleži pozitivan prirodni priraštaj i podvukao da to i ostali ekonomski pokazatelji nesumnjivo potvrđuju pozitivne rezultate rada gradske administracije.
– Ono čime se posebno ponosimo je efikasan program pomoći mladima i omladinskim organizacijama, a mogu reći da se za ove namene izdvajaju značajna sredstva. Upravo zbog toga smatram da ćemo imati pozitivne rezultate u narednom periodu u smislu smanjivanja broja mladih koji napuštaju teritoriju naše opštine – dodao je.

izrael3

Gradski čelnici još jednom su iskazali posvećenost razvoju internacionalnih kulturnih veza i istakli značaj kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, kao jednog od najznačajnijih gradskih projekata ove godine.
Mladi izraelski učenici i studenti su se nakon prijema susreli sa učenicima Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, gde je bilo reči o kulturi, tradiciji i saradnji ova dva naroda. Na taj način, ovo je bio i poseban povod za razmenu iskustava i prakse i upoznavanje mladih i razvoj novih kulturnih veza. Poseta mladih Izraelaca se završila na lep način, jer su oni, fotografišući se sa slovima “Novi Sad 2021” simbolično pružili podršku kandidaturi našeg grada za Evropsku prestonicu kulture.