Početna Gradske teme Mladi najčešće stradaju u saobraćaju

Mladi najčešće stradaju u saobraćaju

5483-smanji-gas

U okviru projekta „Smanji gas“ koji se realizuje na teritoriji cele Republike Srbije, u utorak 17. novembra u Saobraćajnoj školi „Pinki“, Šumadijska 12a, u 17 časova, obeležiće se Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, besplatnim časovima bezbednosti namenjenim mladima, odnosno učenicima koji čine, zajedno sa decom najrizičniju grupu u saobraćaju.

Tokom akcije, koja će trajati tokom treće nedelje novembra, kao Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, vršnjački timovi će deliti flajere u blizini škola namenjene kako vozačima i roditeljima, tako i samim đacima u nameri skretanja pažnje da akcije prevencije u saobraćaju treba sprovoditi cele školske godine, a ne samo u septembru.

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda počeo je da se obeležava 1993. godine, a u Srbiji od 16. novembra 2007. godine. Ujedinjene nacije su 26. oktobra 2005. godine usvojile rezoluciju kojom pozivaju na obeležavanje treće nedelje novembra, kao Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Potrebno je podsetiti društvo na odgovornost i podizanje javne svesti o posledicama saobraćajnih nezgoda. Ovo je ujedno i prilika da se mladi uključe u obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

– Mladi predstavljaju najugroženiju populacionu grupu u smislu smrtnosti, povređivanja i invalidnosti, koje nastaju kao posledica saobraćajnih nezgoda na putevima. Više od 40% svih žrtava saobraćajnih nezgoda su mladi. Povrede nastale u saobraćajnim nezgodama su drugi uzrok smrtnosti u populaciji mladih, odmah iza HIVa. Više od 80% saobraćajnih nezgoda je uzrokovalo ponašanje čoveka, a vozači/ce sa jednom godinom iskustva izazivaju tri puta više saobraćajnih nezgoda nego iskusniji vozači/ce – kažu organizatori akcije.

Izvor: mojnovisad.com
Fotografija: ilustracija