Početna Gradske teme Mobilna aplikacija i monitori na bus stajalištima

Mobilna aplikacija i monitori na bus stajalištima

0

Gradska uprava za saobraćaj i puteve nastavlja da sprovodi aktivnosti u sklopu projekta TRIBUTE – Integrisane i inovativne akcije za održivu nadogradnju urbane mobilnosti, saopštili su iz Gradske kuće.

Tokom prve etape, od 1. januara do 30. juna ove godine, celokupni konzorcijum je bio fokusiran na određivanje učesnika u takozvanim “Živim laboratorijama” u svih osam partnerskih gradova (Milano, Ljubljana, Maribor, Zagreb, Patra, Novi Sad, Sarajevo, Podgorica). Učesnici u projektu, uzimajući u obzir i ministarstva, univerzitete, NVO angažovane na promovisanju održive mobilnosti, IKT eksperti, udruženja starijih i slabo pokretnih… direktno će učestvovati u sprovođenju koncepta za “Žive laboratorije”.

Novosadska “Živa laboratorija” okuplja aktere relevantne prvenstveno za realizaciju pilot projekta u Novom Sadu, čiji je cilj unapređenje javnog saobraćaja putem bolje informisanosti korisnika. U ovoj fazi projekta su, pored gradskih institucija zaduženih za oblasti saobraćaja, urbanizma i zaštite životne sredine, uključeni i predstavnici Novosadskog univerziteta, privatnog sektora i nevladinih organizacija iz oblasti saobraćaja, koji sa svojih stanovišta, dosadašnjim iskustvima i kroz razmenu mišljenja doprinose razvoju inovativnog rešenja u okviru projekta.

Pilot projekat za Novi Sad zasnovan je na kreiranju mobilne aplikacije i postavljanju monitora na autobuskim stajalištima, koji će korisnicima javnog autobuskog prevoza na određenoj liniji pružati informacije o dolascima i odlascima autobusa u realnom vremenu, a na osnovu podataka iz vozila u koja će biti postavljeni GPS uređaji. Takođe, korisnici mobilne aplikacije će dobijati i informacije o alternativnim vidovima prevoza (npr. biciklistički) u cilju zadovoljenja individualnih potreba na održiv način. U cilju dogovora o sledećim koracima i analize primenjenih aktivnosti, drugi koordinacioni sastanak Upravnog odbora Projekta TRIBUTE biće orgaizovan 22. jula. Predviđeno je da se sastanak održi u Mariboru.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: JGSP Novi Sad