Početna Gradske teme Moguće uvođenje vanrednih autobusa do Banstola, Čortanovaca i Beške: Ali tek u...

Moguće uvođenje vanrednih autobusa do Banstola, Čortanovaca i Beške: Ali tek u oktobru?

0

Uvođenje vanrednih autobuskih linija do Banstola, Čortanovaca i Beške moguće je, ali tek u oktobru, navode u Ministarstvu saobraćaja.

Naime, od kako je 1. februara ukinut železnički saobraćaj od Novog Sada do Beograda zbog rekonstrukcije pruge kod Stare Pazove i izgradnje vijadukta i tunela kod Čortanovaca, meštani pojedinih naselja po Vojvodini, uključujući i Čortanovaca, Banstola i Beške, izgubili su saobraćajne veze sa Novim Sadom. Zbog toga su tražili da se uvede autobuska linija koja će saobraćati do tih naselja, od njihovog zahteva proteklo je skoro mesec dana ali se ništa nije promenilo.

Sve oči uprte su u GSP “Novi Sad” u kojem su za “Dnevnik” početkom meseca rekli da razmatraju mogućnost uvođenja međumesne autobuske linije do Čortanovaca.

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak kaže da je to pat-pozicija koju lokalna samouprava ne može sama prevazići.

“Uvođenje vanrednih linija je u isključivoj nadležnosti resornog ministarstva, iz kojeg je stigao odgovor da je to moguće, ali tek u oktobru”, kaže za “Dnevnik” Gak, i dodaje da se postavlja opravdano pitanje šta raditi do tada.

“Problem je u tome što opština, bilo koja da je u pitanju, nema ingerencije da rešava takvu vrstu poteškoća. Jedino što možemo je da budemo posrednici i da ukazujemo na to koliko je problem ozbiljan i koliko nam je značajno da ga prebrodimo, kao što i radimo. Spremili smo dopis nadležnima u Novom Sadu za produžetak prigradske linije iz Novog Sada s dodatnim polascima do svih tih sela koja su ugrožena, ako tamošnji gradski prevoznik ima tehničke i druge kapacitete. To je ono što mi možemo uraditi. Nadam se da ćemo uspeti u tome jer ne postoji druga mogućnost”, naveo je Gak.

Podsetimo, pre nekoliko dana predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković rekao je da će uskoro biti testirana autobuska linija Banstol-Sremski Karlovci.

“Ne želim da se ograđujem, jer je naša obaveza da rešavamo probleme građana. Lokalna samouprava razgovara sa predstavnicima Gradskog saobraćajnog preduzeća Novi Sad i u narednom periodu će biti probno testiranje linije na relaciji Banstol – Novi Sad”, rekao je prošle nedelje “Tanjugu” Milenković.

Međutim, on je tad i objasnio da je prilikom izmene linija u međumesnom saobraćaju neophodno konsultovati Ministarstvo saobraćaja, od kog treba “da dobiju zeleno svetlo kako bi linija Banstol – Sremski Karlovci počela da radi”.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay