Početna Gradske teme Monografija “Antilogika slike” u izdanju KCNS predstavljena u Beogradu

Monografija “Antilogika slike” u izdanju KCNS predstavljena u Beogradu

Antiogika slike

Monografija „Antilogika slike“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, predstavljena je u Art galeriji Canvas. O slikama i pričama koje se nalaze u ovoj nesvakidašnoj knjizi govorili su istaknuti pisac i esejista Branko Kukić, doajen srpskog novinarstva Milan Vlajčić, kao i zamenica direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković.

Antilogika Branko Kukic

Da je ova monografija jedan odličan spoj umetnika i pisaca, govori i činjenica velike posete i zainteresovanosti Beograđana, koji su došli u velikom broju, te i da su se sve monografije rasprodale. Istaknuti umetnik Slavko Krunić, po čijem odabiru su izložena dela eminentnih slikara, i zamenica direktora novosadskog Kulturnog centra Sunčica Marković zahvalili su se na velikoj poseti ali i podršci umetnika koji se nalaze u ovoj monografiji. Svoja dela izložili su: Mihajlo Đoković Tikalo, Aleksandar Luković Lukijan, Dejan Ulardžić, Slavko Krunić, Zoran Krulj, Nemanja Mitrović, Snežana Petrović, Otto Rapp Momčilo Macanović, Dado Đurić, Vojo Stanić, Silvano Braido, Plamen Legkostup,Penio Penev, Gančo Karabadžakov Dok su tekstove za ova dela napisali sleeći pisci: Aleksandar Gatalica, David Albahari, Ljubica Arsić, Borivoj Gerzić, Ivana Dimić, Dragan Jovanović Danilov, Nemanja Mitrović, Mirjana Ognjanović, Aleksandar Palavestra, Ivan Tokin, Dragan Ranković, Uglješa Šajtinac, Val Mond, Elodie Pinel, Harald Voetmann Christiansen.

antilogika1

Okosnica priča iz ove neobične monografije su određene slike, sagledane kroz humor, ironiju, gortesku, apsurd. Zamisao podrazumeva interakciju slike i teksta, te su stoga pisci, po predlogu Marijane Ognjanović, pozvani su pisci da napišu kratku priču „prema motivima“ slike nekog od predviđenog slikara.
Eminentni pisac i esejista Branko Kukić rekao je da ga ovo veče podseća na jednu promociji gde su takođe među ostalim posetiocima bili istaknuti pisci i slikari. – Ono što me je u ovoj knjizi iznenadilo, dok sam je čitao, jeste osećanje da su slikari dekadentni a da su svi pisci u duhu vremena. Kada se slikari i pisci spoje, znači da je došlo vreme beskpoja. I to znači da je došlo vreme promene. – rekao je Kukić. Postavka koja se sastoji od radova istaknutih umetnika i pisaca za Milana Vlajčića predstavlja sjajan spoj Slavka Krunića i Marijane Ognjanovića. Izložba „Antilogika slike“ nakon predstavljanja u Beogradu nastavlja svoj put u Srbiji, Bugarskoj, Istaliji, Crnoj Gori, Sloveniji i Bosni.

antilogika2

Autor i foto: NsHronika.rs