Početna Gradske teme Muzičarima oduzimaju instrumente zbog buke

Muzičarima oduzimaju instrumente zbog buke

0

laze-teleckog-kafici-izlasci-zurke

U jednom poznatom lokalu u centru grada, komunalci su ovog vikenda muzičarima oduzeli opremu, na osnovu kršenja dozvoljene buke – iako zabava nije ni počela.
U Udruženju ugostitelja Novi Sad tvrde da do takvih apsurdnih postupaka nadležnih dolazi zbog sve većeg pritiska na novosadske ugostitelje.

Do sad je sve bilo normalno, znači uđe inspekcija, traži papir – dobije papir, a sada uđu teatralno, gase muziku, a gosti gledaju u čudu, neki izađu napolje. Mi smo na gubitku, muzičari su na gubitku“, kaže Nikola Bubonja iz Udruženja ugostitelja Novog Sada.

Objašnjavaju da se takvim „teatralnim” nastupima nadležnih – u koji je neretko uključen “impozantan” broj policajaca – kompromituje ugled njihovih lokala, što je za njihovo poslovanje presudno. Ipak, i pored toga, uveravaju da su više nego spremni da se prilagode potrebnim zakonskim propisima – ali, na osnovu dugogodišnjeg iskustva, ocenjuju da su oni doneti bez ikakvog razumevanja ugostiteljske delatnosti u Novom Sadu.

Takođe, tvrde da zavođenje reda otežava i selektivnost kojom nadležni postupaju, odnosno, da neke ugostitelje kažnjavaju, dok drugi prolaze nekažnjeno.

Muzičari i ugostitelji koji ostaju bez instrumenata, a posle toga dugo vode borbu da ih dobiju nazad. Vladimir Nikolić, kome su za vikend oduzeli instrumente, preko ličnih poznanstava saznao je da su instrumenti oduzeti nepropisno. Na taj način ubrzo je i uspeo da ih povrati.

Ja sam preko nekih mojih privatnih veza uspeo da izvučem instrumente – u stvari, ne da izvučem instrumente, nego da ih primoram da mi ih vrate, pošto sam saznao da nema kvalifikacije dela, nemaju postupajućeg istražnog sudiju – nemaju ništa“, rekao je Vladimir Nikolić, muzičar.

Mladi novosadski DJ Aleksandar Zec, kada se pre godinu našao u sličnoj situaciji, pokušao je da je reši prema propisima, ali mu ni to nije pomoglo da mu oprema bude vraćena – ni do danas.

Sa druge strane stoje nezadovoljni Novosađani. Udruženje građana “Miran san” okuplja desetak porodica iz užeg centra grada, u najmanju ruku nezadovoljnih prizorima koje tvrde da zatiču ispred svojih zgrada svako jutro.

Kažu da su nedavno, posle dve godine pokušaja da dođu do rešenja sa Gradom – čiji su odgovori i obećanja, tvrde, samo presipanje iz šupljeg u prazno – podneli tužbu protiv Grada Novog Sada, na osnovu ugrožavanja prava na red i mir.

U novosadskom Udruženju ugostitelja uveravaju da će – kao posledica nedostatka razmevanja vlasti za njihovu situaciju, i nikakvog odgovora na njihove proteste, i štaviše, sve većeg pritiska na njihovu delatnost – uključujući velike nepravilnosti u radu nadležnih – biti primorani da i oni podnesu tužbu protiv Grada.

Autor: RTV