Početna Gradske teme U novosadskim školama uskoro identifikacione kartice

U novosadskim školama uskoro identifikacione kartice

0

jovan jovanovic zmaj gimnazija

U školama na području Južnobačkog okruga ili u njihovoj neposrednoj okolini, u protekloj školskoj godini evidentirano je ukupno 234 krivičnih dela, što je za 5 odsto manje nego u odgovarajućem prethodnom periodu. Kako bi bezbednost učenika bila podinguta na još viši nivo, održan je sastanak svih relevantnih institucija, na kojem su dogovrene konkretne mere, a jedna od njih je i moguće uvođenje identifikacionih kartica.

Trećina svih krivičnih dela i prekršaja koji su se dogodili u blizini škola u Južnobačkom okrugu, dogodila se se u Novom Sadu. U policiji smatraju da je bezbednost dobra, ali da može da bude bolja. U prilog ovoj tvrdnji napominju da je smanjen broj takozvanih teških krivičnih dela i da je najviše onih protiv imovine, odnosno krađe ili uništenje tuđe stvari“, izjavio je Dejan Drobnjak, oficir u Odeljenju policije.

Do kraja prvo polugodišta, u nekoliko novosadskih osnovnih škola počeće se se sprovodi pilot projekat korišćenja identifikacionih kartica. Ovo je samo jedna od konkretnih mera koje su dogovorene kako bi bezbednost dece u školama bila povećana“, najavila je Lidija Tomaš, načelnica Gradske uprave za obrazovanje.
I centar za socijalni rad pojačaće komunikaciju sa školama kako bi brže i bolje reagovali u slučajevima njihove ingerencije.
Novosadska policija već više od godinu dana sprovodi akciju “Školarac” u okviru koje je do sada zaplenila 5 komada oružja, 52 noža, a po poternicama je privedeno 27 osoba koje su se zatekle u blizini škola. Policija osim ove akcije sprovodi i program školskog policajca i na taj način su pokrivene 32 obrazovne ustanove u Novom Sadu i Temerinu.

Autor: NsHronika.rs