Početna Gradske teme Na bazenima u Novom Sadu mikrobiološki rezultati negativni

Na bazenima u Novom Sadu mikrobiološki rezultati negativni

0

Na svim bazenima u Novom Sadu mikrobiološki rezultati su negativni, odnosno bezbedni za građane, a postoji hemijska analiza koja nije zadovoljavajuća, odnosno nije u merama koje treba da postoje, izjavio je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa novonastalom situacijom i zatvaranjem dečijeg i olimpijskog bazena na Spensu, kao i bazena na “Slanoj bari”.

“Niko neće da spomene da su mikrobiološki nalazi vode ispravni, odnosno negativni, što je najvažnije za zdravlje građana. Ono što ne valja ispraviće se tek kad dobijemo dobre, odnosno negativne rezultate, u smislu da su reference dobre po zdravlje ljudi, tek tada će biti pušten bazen u rad”, naveo je Vučević.

“Mali bazen je sa zadovoljavajućim rezultatima, za veliki bazen očekujemo da krenu analize krajem ove nedelje, dobićemo te rezultate krajem ove ili početkom sledeće nedelje, nakon toga ćemo doneti odluku da li će početi da radi veliki bazen. Menjamo filtere na ‘Slanoj bari’. Neće ni taj bazen početi da radi dokle god ne dobijemo negativne reference”, precizirao je Vučević.

Kaže da se sastao i sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje, koji kontrolišu nekoliko faktora, a to su loše, stare instalacije, zaostala tehnologija i nepoštovanje kućnog reda prilikom korišćenja bazena.

“Moraćemo da vidimo da li naši bazeni mogu da izdrže toliko smena, toliko ljudi ili moramo li da smanjimo kapacitete da bismo održavali javni red na bazenima. Moramo svi da povedemo računa o kućnom redu na bazenima. Ne vredi nam da bacamo hlora u velikim količinama, ako svi ne brinemo o higijeni i kućnom redu na bazenu”, rekao je Vučević, dodajući da su gradu potrebna bar još dva bazena.

Institut za javno zdravlje objavio je na svom sajtu kratko saopštenje, u kojem objašnjavaju šta je njihova nadležnost po zakonu – da kontrolišu kvalitet vode na bazenima na Spensu i Slanoj bari, te da “na njima nije utvrđena mikrobiološka neispravnost vode”, dok je kod hemijskih parametara došlo do “odstupanja pojedinih pokazatelja kvaliteta”.

“Rezultati poslednjih analiza vode javnih bazena u Novom Sadu pokazali su prekoračenje propisanih vrednosti hemijskog parametra. Na osnovu naučnih procena, to ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, odnosno, pri izloženosti utvrđenim koncentracijama nema rizika oboljevanja građana koji su bili korisnici bazena. Registrovana odstupanja hemijskih parametara predstavljaju potrebu da se primene mere u skladu s propisima”, naveli su u saopštenju.

Nema preciznijih objašnjenja pojedinačno za svaki bazen šta je i kada ustanovljeno.

Na pitanje novinara kako komentariše to što je, generalno, higijena na bazenima na Spensu nezadovoljavajuća, te činjenicu da nema dovoljno radnika u Službi higijene, Vučević je odgovorio da “jedino on da ode i bude i direktor Spensa”.

“Jedino da ja sad odem i da budem i direktor Spensa i pišem sistematizaciju. Je l ih neko sputava u tome (da organizuju Službu higijene? Neka rade sve što treba u skladu sa zakonom, neka slušaju struku, imaju ugovor za Zavodom za zaštitu zdravlja Vojvodine, neka se edukuju”, kazao je gradonačelnik.

“Ali, nemojmo da se obmanjujemo – taj bazen mora da se rekonstruiše, nema celovitog rešenja bez rekonstrukcije. Mi ćemo dovesti vodu da bude zdrava za upotrebu, ali to nije sistemsko rešenje, bez rekonstrukcije. U nju ne smemo da krenemo, dok se ne otvore letnji bazeni, da ne ugrozimo predolimpijski ciklus. Ne možemo sve na Slanu baru da prebacimo, onda će on biti prebukiran”, rekao je Vučević.

Zbog prikrivanja, odnosno nepreciznog obaveštavanja građana o razlozima zatvaranja bazena na Spensu, direktor tog javnog preduzeća Milan Jarić podneo je ostavku, što je usledilo nakon izjave gradonačelnika Novog Sada da očekuje njegovu ostavku.

“Postoje objektivne okolnosti za ostavku zbog nedostajanja pravovremenog informisanja i preduzimanja svih mera, iako mislim da nije subjektivno odgovoran, ali mora postojati odgovornost i to je lični čin”, rekao je danas Vučević.

Kaže da je trebalo da Milan Jarić i član Gradskog veća za sport Ognjen Cvjetićanin na vreme izađu pred građane i kažu šta se desilo.

Gradonačelnik je negirao da se išta prikriva od javnosti i dodao da je on bio samo informisan o kvaru trafo-stanice.

Preneo je da mu je objašnjeno da je od 29. januara kada je došlo do nestanka struje u Novom Sadu krenula havarija na trafo-stanici na bazenu Spensa i od tada su stavljali više hlora u vodu, što je dovelo do hemijske neispravnosti.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay