Početna Gradske teme Na hiljade biljaka oplemeniće unutrašnjost Spensa

Na hiljade biljaka oplemeniće unutrašnjost Spensa

0

Izgradnjom Sportskog i poslovnog centraVojvodina” (Spens) Novi Sad je 1981.godine zakoračio u 21. vek i dobio novi, moderan objekat koji je u to vreme u mnogome prevazilazio očekivanja.

Novosadski hram sporta je bio tehnički savršen, ali je ljudima trebalo malo vremena da se naviknu na neobičnu građevinu od betona, stakla i mermera, koja je pomalo, ipakn bila odbojna. Zbog toga su iz Spensa nastojali da ga učine interesantnim i atraktivnim. Zanimljivo je i malo poznato da je, nakon što je otvoren, ozelenjavan biljkama koje su darivali Novosađani, ali i stanovnici drugih vojvođanskih gradova.

Povodom obeležavanja 40 godina rada, Spens je ponovo organizovao akciju uređenja zelenila, pa je pozvao građane da doniraju bilje. Do sada je odziv dobar, a priključile su se i novosadske firme. Kupljeno je oko 1.200 sadnica i polako se sakuplja donirano cveće građana, te iz tog preduzeća računaju da će imati sigurno oko 2.000 biljaka spremnih za sadnju. Ipak, savetuju da se pre svega poklanja sobno cveće, jer cvetajuće i balkonsko bilje (na primer muškatle) i četinari zbog specifičnih uslova i efekta staklene bašte ne uspevaju. Predradnik Službe zelenila i higijene u penziji Ljubica Colić prisetila se da je, kad se 1982. godine zaposlila na Spensu, najviše cveća zatekla u maloj bašti kod amfiteatra

  • Prevoz obezbeđen 

Sugrađani kojima nedostaje pristor gde bi smestili cveće ili imaju višak biljaka mogu ih donirati Javnom preduzeću “Sportski i poslovni centar Vojvodina” (Spens). Građani, radi informacija i konsultacija, mogu da se jave Goranu Steviću iz Službe higijene na telefon 069/86-69-010 ili cvećarki Snežani Vukadinov na telefon 069/86-68-102, a prevoz biljaka je obezbedio Spens.

Sećam se fikusa benyamina koji je tad bio visok tek oko 3,5 metra, a čija krošnja danas dodiruje krov, filadendrona koji je rastao kao žbun visine oko 2,5 metra naslonjen na veliki balvan sa listovima prečnika metar, te bršljana, dracene, paprati, nidulariuma, dok je balkon na prvom spratu iznad male bašte bio pun asparagusa – nabrojala je Ljubica Colić. – Na prvom spratu su bile dve ogromne palme, širokog lista, koje nam je poklonio, povodom otvaranje Spensa, gospodin iz Subotice ili Sombora, dok smo iz Zrenjanina dobili ogroman fikus, a ostale bašte su bile prazne.

Kako je objasnila Ljubica Colić, u bašti kraj teatrona je zasađeno cveće koje su darivali građani koji su živeli u okolini Spensa i koje su preporučile kolege. To je podstaklo zaposlene preduzeća da putem „Dnevnika“ i Radija „Novi Sad“ zvanično pozovu građane da poklone biljke, koje su prerasle prostore kuća i stanova, a koje bi oplemenile prostor i Spens pretvorili u zelenu oazu.

Građani su uglavnom nudili dracene, fikuse, filadendrone, difenbahije, pa smo tih godina dobili desetak hibiskusa, većinom od žitelja ulice Vase Stajića i s Limana, a jedna gospođa nam je poklonila veliku sobnu jelku – rekla je Ljubica Colić. – I preduzeće je kupovalo cveće tih godina, naročito kada su se održavale velike sportske manifestacije, radi ukrašavanja pojedinih prostora. Tako smo devedestih godina prošlog veka kupili dve palme, koje se danas nalaze kod pekare “Žeki” odnosno fontane i velikog belog stepeništa, te scindapsus (puzavica srodna filadendronu), bršljan i druge puzavice.

Goran Stević iz Službe higijene naglasio je da je bilo krajnje vreme da se uredi zelenilo jer zemlja nije menjana godinama, pa je nedostajalo minerala koje su biljkama potrebni za rast, zdrav i bujan izgled. Ove godine je zamenjeno više od 20 tona zemlje, a veći deo je iskorišćen za balkone i žardinjere i tri vrta unutar Spensa.

Bašte se prostiru na ukupno 500 kvadratnih metara, a balkoni i žardinjere na oko 700 metara dužine, što je ogroman prostor za održavanje – kazao je Stević, dodavši da su u saradnji s “Zelenilom” nabavili nove sadnice za balkone. – Reč je uglavnom o hlorofitunu (zeleni ljiljan), zamiji, za koju se veruje da donosi novac i sreću, te fikusima, hibiskusima i otpornim puzavicama. Bašta kod teatrona je sad skoro neprepoznatljiva: uredili smo je i ukrasili saksijama i kamenjem, fontana je ofarbana i proradila je i napravili smo put.

  • „Porodilište” za pelcere

Verovatno malo ko zna da se u Spensovom lavirintu hodnika skriva prostor za razmnožavanje raznih vrsta biljaka, kom je nadenuto ime “Porodilište”. Taj prostor je najbliži krovu, te je osvetljen, a temperatura je za nekoliko stepeni viša, što predstavlja idealne uslove za uzgoj pelcera.

Prema rečima predradnika Službe zelenila i higijene u penziji Ljubice Colić, predlog za naziv potekao je od inžinjera Karolja Karaseka, koji je bio rukovodilac Radne jedinice Rasadnika u “Gradskom zelenilu”, a inžinjerka Dobrila Šikoparija, takođe iz tog preduzeća, ponudila je stručnu pomoć. Cveće iz “Porodilišta”, ono koje je kupovano i dobijeno kao poklon građana, zasađeno je po balkonima teatrona i širokog stepeništa.

Cvećarka Snežana Vukadinov pojasnila je da građani decenijama rado daruju Spensu cveće, ali da, nažalost, izvesno vreme nisu imali uslova da im se adekvatno posvete, međutim, sve se to sad promenilo.

Spens donekle stvara efekat staklene bašte jer je krov izrađen od plastike, ali baš zbog tih posebnih uslova ne uspeva sve zelenilo, te se dešava da ukoliko biljku pomerimo svega nekoliko metara, ona počne da vene ili olista kao nikad do sad i poraste neobično visoko – pojasnila je Snežana Vukadinov. – Među naše “miljenike” spada najveća biljka: drvo benyamin koje se nalazi kod amfiteatra. Neki tvrde da je izvesno vreme nosio titulu jednog od najviših stabala u zatvorenom prostoru u Evropi, a do sada je četiri puta orezivan jer su mu grane stigle do krova.

Spens spada u jedan od najvećih sportskih i poslovnih centara, a oni se uglavnom ukrašavaju veštačkim cvećem. Zbog toga je zaposlenima izuzetno značajno što su uspeli da sačuvaju veliki broj biljaka i što je pokrenuta akcija ozelenjavanja, pa se nadaju da će se posetioci od sad osećati još prijatnije i da će prostor postati atraktivan.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Pixabay