Početna Gradske teme UNICEF šalje 3.000 koncentratora kiseonika i drugi ključni materijal Indiji dok se...

UNICEF šalje 3.000 koncentratora kiseonika i drugi ključni materijal Indiji dok se zemlja bori sa smrtonosnim porastom broja slučajeva zaraze virusom COVID-19

0

UNICEF je poslao ključni materijal kojim se spasavaju životi, uključujući 3.000 koncentratora kiseonika, dijagnostičke testove, medicinski pribor i drugu opremu kako bi pomogao Indiji u njenoj borbi sa smrtonosnim talasom pandemije COVID-19.

„COVID-19 ozbiljno preopterećuje zdravstveni sistem u Indiji,“ kaže dr Jasmin Hak, direktorka UNICEF-a u Indiji. „Hitne mere su potrebne kako bi se sprečio dalji tragičan gubitak života. UNICEF je obezbedio opremu za kiseonik i drugu preko potrebnu hitnu opremu za trenutno reagovanje, istovremeno pružajući podršku izgradnji otpornosti na šokove i stres. Još mnogo toga je neophodno dok epidemija nastavlja da se ubrzano širi.”

Pored koncentratora kiseonika, UNICEF je isporučio više od 500 visokoprotočnih nazalnih kanila i 85 mašina za RT-PCR testiranje na COVID-19. Osim toga, UNICEF podržava nabavku i ugradnju 25 kiseoničkih postrojenja za bolnice na severoistoku Indije i u saveznoj državi Maharaštra, te ugradnju više od 70 termalnih skenera na raznim tačkama ulaska u zemlju.

UNICEF je angažovao eminentne stručnjake u najteže pogođenim saveznim državama kao što je Maharaštra, u cilju pružanja podrške saveznim i lokalnim vlastima u kratkoročnom planiranju i praćenju reagovanja na pandemiju COVID-19.

„Scene kojima prisustvujemo u Indiji su jednostavno poražavajuće,” kaže Džordž Larjea-Ađeji, regionalni direktor UNICEF-a za Južnu Aziju. „Najugroženije porodice plaćaju visoku cenu ovog smrtonosnog novog porasta broja novozaraženih. UNICEF poziva sve partnere koji su u prilici da podrže reagovanje na ovaj novi talas da to smesta i učine.”

Uz istovremeno pružanje hitne podrške zdravstvenom sistemu, UNICEF podržava Vladu Indije u obezbeđivanju da ključne usluge za najugroženiju decu nastave da funkcionišu.

UNICEF je obezbedio više od 11.000 kompleta lične zaštitne opreme za službenike koji rade u telefonskoj službi za pomoć deci u Indiji „Childline“ kako bi usluge brige o deci mogle da se nastave. U svim saveznim državama, UNICEF pruža smernice i podršku sigurnosti i brizi o deci u ustanovama za staranje o deci.

UNICEF takođe pruža stručnu podršku vladi i partnerima kako bi omogućio nastavak učenja od kuće za 12.3 miliona dece u 17 saveznih država. Na primer, ’Mobilni centri za učenje’ u Biharu pružaju pomoć za nastavak učenja za 28.000 dece koja nemaju pristup bilo kojoj vrsti digitalne opreme.

UNICEF i partneri takođe nastavljaju da pružaju podršku Vladi Indije u ubrzavanju nacionalne vakcinacije kako bi se podjednako doprlo do svih kategorija stanovništva. Svojim radom na komunikaciji o riziku i angažovanju u komunikaciji, UNICEF takođe dosledno radi na suzbijanju pogrešnih informacija i promovisanju odgovarajućih ponašanja u kontekstu pandemije COVID-19 (nošenje maske, fizičko distanciranje i pranje ruku), osluškujući društvene medije i mišljenja publike. Novi multimedijski sadržaji se prave na nedeljnom nivou na više jezika radi emitovanja na digitalnim kanalima i medijima, posebno na nivou države.

UNICEF-u je potreban 21 milion USD za hitnu isporuku dodatne opreme za testiranje, materijala i kiseoničkih proizvoda u Indiji, kao i više od 50 miliona USD za intervencije kojima se spasavaju životi u vezi sa pandemijom COVID-19 u različitim sektorima.

Pomozimo ljudima u Indiji da prežive jednu od najvećih kriza do sada.

www.donacije.unicef.rs