Početna Gradske teme U kanalizaciju bacaju leševe životinja, pelene, maske…

U kanalizaciju bacaju leševe životinja, pelene, maske…

0

Javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” pokrenulo je akciju “VC šolja nije kanta za smeće”, zbog toga što u kanalizacionim odvodima završavaju: delovi automobila, leševi životinja, kese, vlažne maramice, pelene, motorna ulja, a u poslednje vreme sve češće i zaštitne maske za lice.

Novosađani su pronašli u svojim sandučićima letke sa slikovitim prikazom stvari koje ne bi trebalo preko toaleta da završe u kanalizacionoj mreži. Prvi flajeri su podeljeni pre mesec dana.

Sve osim toalet papira izaziva problem, jer pored toga što mogu da izazovu veliku štetu u domaćinstvu, ukoliko dođe do zagušenja cevi, ozbiljno mogu da ugroze i rad naših crpnih stanica i pumpi. VC šolja nije kanta za otpatke, niti kontejner za otpad – pojašnjavaju u “Vodovodu i kanalizaciji”.

U kanalizacione odvode nije dozvoljeno bacati: masnoću i ulje, ostatke hrane, mlečne proizvode, ljuske od jaja, ostatke kafe, brašno, motorna ulja, antifriz, razređivače, boje, lakove i ostale toksične hemikalije, zaštitne maske za lice, tampone, lekove, uloške, vatu, kuhinjske ubruse, vlažne maramice… Poslednjih godinu dana je evidentno da u kanalizaciji završava i ogroman broj hirurških maski i gumenih rukavica koje intenzivno koristimo zbog pandemije korona virusa. Stoga iz “Vodovoda” apeluju da građani budu odgovorni, savesni civilizovani i kulturni, jer je neophodno da čuvajmo sebe, svoje porodice, ali i komunalni sistem i životnu okolinu.

Kako dalje kažu u JKP ViK uprkos brojnim apelima, pojedini Novosađani krupni otpad i dalje odlažu direktno u kanalizaciju i time ugrožavaju funkcionisanje komunalnog sistema grada. Posebno jer su delovi automobila, nameštaj, daske, leševi životinja, samo deo spiska šta sve nesavesni građani bacaju u kanalizaciju.

Dalje pojašnjavaju da njihove ekipe skoro svakodnevno pronalaze navedene predmete u kanalizacionom sistemu. Odgovornost je, kažu, na svima nama, jer u vremenu pandemije, napominju zaista nam ne treba dodatna zaraza.

Periodičo apeluju na građane da otpad odlažu na propisana mesta za to, jer na taj način čuvamo i sebe i našu okolinu.

Trend zagađivanja od strane čoveka je u stalnom porastu i veoma je važno da se svi pridržavamo pravila ponašanja kada je reč o bacanju nedozvoljenih predmeta u kanalizaciju. Stoga je naše preduzeće stalno u ovoj kampanji, sem što smo sad i štampali flajere kako bi poruka došla do svakog stanovnika Novog Sada – ističu u “Vodovodu”.

Cilj akcije je pre svega edukacija stanovništva o tome šta ne bi trebalo da bacaju u VC šolju. Radnici tog predeuzeća kažu svakodnevno ulažu ogromne napore kako bi sistem funkcionisao, ali bez odgovornog ponašanja građana zasigurno može doći do velikih problema.

Kanalizacija isključivo služi za sanitarne potrebe što podrazumeva: tuširanje, pranje suđa i obavljanje toaleta uz bacanje isključivo toalet papira u VC šolju. Kad bi smo svi u kućne odvode puštali samo ono što je dozvoljeno, ne bi dolazilo do zagušenja cevi, kanalizacioni sistem, bio bi funkcionalniji, a zagađenje koje dospeva u recipijent mnogostruko manje – zaključuju u JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Pixabay