Početna Gradske teme Na Institutu za KVB izvršena zamena grudne i trbušne aorte

Na Institutu za KVB izvršena zamena grudne i trbušne aorte

operaciona-sala-, institut kvb_660x330

Na Institutu za Kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici izvršena je jedna od najkomplikovanijih kardioloških operacija – zamena grudne i trbušne aorte, a izvedena je pod rukovodstvom čuvenog kardiovaskularnog hirurga Majkla Džejkopsa sa klinike u Mastrihtu, rečeno je danas na konferenciji za novinare.
Napominjujući da je takva operacija urađena je po prvi put po takvoj metodologiji, u Institutu, direktor Aleksandar Redžak je dodao da je operisana mlađa ženska osoba iz Novog Sada, da je operacija trajala sedam sati i da je završena uspešno, a pacijent je u stabilnom stanju.

“Ono što je specifično za tu operaciju je da je za vreme operacije neophodno obezbediti zaštitu kičmene moždine, kao i svih organa koji se vaskularizuju iz grana koje polaze iz obolelog dela aorte”, objasnio je Redžak.

Redžak se zahvalio doktoru Džejkopsu i timu lekara sa Instituta koji je učestvovao u toj operaciji i koji je, kako je naglasio, pokazao veliki entuzijazam za uvođenje nove tehnologije.

Direktor Instituta u Sremskoj Kamenici je istakao da je ova operacija samo prvi korak u definitivnom uvođenju “endovaskularne i otvorene hiruške tehnike u rešavanju anorizma torakoabdominalne aorte”, što je, kako je naglasio, definitivna strategija razvoja Instituta i Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju.

Redžak je dodao da se nada da će Institut i ubuduće imati dobru saradnju sa Majklom Džejkopsom koji će, kako očekuje, dati dalju maksimalnu podršku u uvođenju te hiruške tehnologije u zameni grudne i trbušne aorte.

“Ovo je jedan od tipičnih primera kako dalje moramo da se razvijamo i kako moramo dalje da radimo ako želimo da postanemo lideri u lečenju kardiovaskularnih bolesti u regionu, a to nam je svakako cilj”, rekao je Redžak i dodao da je doktor Džejkops obećao da će Institutu pomoći u daljoj inplementaciji nove tehnologije.

Majkl Džejkobs je objasnio da se radilo o vrlo kompleksnoj operaciji koja je uspešno obavljena.

On je dodao da je bio maksimalno zadovoljan saradnicima i da “praktično nije bilo nikakve razlike u odnosu na njegov tim sa kojim radi na klinici u Holandiji”.

Autor: Tanjug
Foto: Institut KVB