Početna Gradske teme Na novosadskim gradilištima radi oko 11.500 radnika

Na novosadskim gradilištima radi oko 11.500 radnika

0

Novi Sad je za kratko vreme postao veliko gradilište, a kranovi su vidljivi u gotovo svakom delu grada. Stanogradnja je u ekspanziji, ulaže se u velike projekte poput brze pruge, muzičko baletske škole, kineske četvrti, asfaltiraju se putevi, postavlja kanalizacija.

Prema procenama, na novosadskim gradilištima angažovano je oko 11.500 radnika, a kako predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada Josip Modić objašnjava, to je veliki pomak u odnosu na period nakon privatizacije kada ih je bilo svega 5.500. Građevinska industrija se sada oporavila i beleži rast od 5,9 odsto, najveći među privrednim granama.

Prema Modićevim rečima, treba imati u vidu da je na građevinarstvo direktno „naslonjeno“ 28 privrednih grana, a više od 40 indirektno. On, ipak, napominje da uvek fali kvalitetne radne snage, jer su mnogi majstori otišli u inostranstvo u potrazi za većom zaradom, pa su najdeficitarniji tesari, armirači, električari, varioci…

Taj nedostatak se, kaže, nadomešta prekvalifikacijom. Osim toga, u Novi Sad dolaze i radnici s juga države gde se manje gradi.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Pixabay