Početna Gradske teme Ovo su mere koje važe od sutra: Evo ko će moći da...

Ovo su mere koje važe od sutra: Evo ko će moći da radi, a ko ne

0

Sednica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa počela je u 18 časova, a na njoj su donete nove mere kako bi se sprečilo širenje korona virusa. Ovo su sledeće najnovije odluke Kriznog štaba:

Od sutra, zbog opasnosti širenja zarazne bolesti Covid-19, ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi kao i tržni centri. Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 čas, svi ostali objekti do 20 časova, po sledećim uslovima:

Svi objekti koji budu otvoreni moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi. Ovo znači da ukoliko prodavnica ili na primer frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše 10 osoba. Isto pravilo se primenjuje na teretane – unutar fitnes centar od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni (frizer, prodavac, fitnes instruktor).

Vlada Srbije napominje da će od sutra ujutru biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mere – poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja kovid redara u datom objektu.

Bitna napomena je da je ugostiteljskim objektima dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića, kao i da se dostava može vršiti 24 sata dnevno. Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana. Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti Covid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.

Kako je najavljeno, dodatno će biti pooštren inspekcijski nadzor, kao i kontrolisanje postojanja kovid redara u svim objektima.

Podsećamo, Krizni štab je 16. marta doneo odluku da će u Srbiji sve biti zatvoreno kao što je bio slučaj prethodnih vikenda. Ovoga puta, zatvaranje je važilo i tokom radne nedelje. To je podrazumevalo da, osim prehrambenih prodavnica i apoteka, gotovo ništa nije radilo.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: pixabay