Početna Gradske teme Na pravom mestu u pravo vreme: Počinje 8. Cinema City u Novom...

Na pravom mestu u pravo vreme: Počinje 8. Cinema City u Novom Sadu

cinema city

Na radost svih ljubitelja filmske umetnosti, danas će, sa početkom u 20 časova biti otvoren osmi po redu internacionalni filmski festival „Cinema City” ! Publika će imati priliku da premijerno vidi 70 filmova u šest selekcija, od kojih su takmičarske:

Nacionalna klasa, Fresh Danube Films i Up to 10.000 Bucks i revijalne: Respect to 1st Films, 360° i Planet Rock. Festival će trajati od 29. juna do 5. jula na fantastičnoj lokaciji Kineske četvrti i Limanskog parka podeljenoj na šest festivalskih zona: Amstel Open Air Cinema, SKCNS Fabrika i Quarter Indoor Cinema, Planet rock Music Stage & Open Air Cinema, SKNCS Brod Teatar i Firchie Think Tank Studio. I ove godine za najbolja ostvarenja u takmičarskoj selekciji će biti dodeljene nagrade, od strane žirija koji ove godine okuplja svetski priznata imena u kinematografiji, kao što su Karpo Godina, Kaša Karvan I Alesandro Groplero. Novina je da će na ovogodišnjem festivalu “Žiri mladih” dodeliti Nagradu mladih, za prema njihovom mišljenju najbolji film u selekciji Nacionalna klasa. A publika, čiji je sud i najstrožiji, dodeliće  Nagradu publike najboljem filmu festivala iz svih takmičarskih selekcija.

Na otvaranju festivala biće dodeljena Nagrada za doprinos festivalu Dubravki Lakić, i Nagradu za doprinos domaćoj kinematografiji prof. Feti Dautoviću.

Prava poslastica će svakako biti to što će publika moći da se priseti prvih filmova kultnih reditelja današnjice poput Pedra Almodovara, Paola Sorentina, Milča Mančevskog, Džorža Milera, Alehandra Gonzales Injaritua, u novoj hit selekciji Respect to First Films. Pored bogatog filmskog programa, posetioci će moći da uživaju i u koncertima bendova: Thresome, Stray Dogg, Iskaz, Zemlja gruva, Dj-evi Flip & Rasheed i Vis Limunada koji će biti upriličeni nakon projekcija a za otvaranje festivala prava fešta uz Darkwood Dub i Jarbole.

Tokom festivala ulaznice se mogu nabaviti na samoj lokaciji od 14h. Za sve informacije kao i program, satnice posetite sajt festivala www.cinemcity.org.

Autor: Bojana Šević, nshronika.rs