Početna Gradske teme Na proširenje puta ka Stražilovu čekaće se još godinama

Na proširenje puta ka Stražilovu čekaće se još godinama

0

Iako je ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za proširenje puta za Stražilovo Opština Sremski Karlovci sklopila sa grupom ponuđača još u decembru 2017. godine, sve su prilike da će se na novi put čekati još godinama.

Naime, kako je za 021 potvrđeno u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, sada se čeka izrada Hidrološke studije koja zahteva vreme i sredstva, a koja je neophodna kako bi se pristupilo daljim fazama izrade projektne dokumentacije i pribavljanja građevinske dozvole.

Za izradu ove dokumentacije izdvojeno je 7.678.800 dinara sa PDV-om. Od toga je 1.525.000 dinara Opština Sremski Karlovci dobila na osnovu raspisanog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine – 900.000 za izradu projekta za izvođenje sa planom preventivnih mera za proširenje puta, a 625.000 dinara za izradu idejnog rešenja za proširenje.

Ugovor o dodeli novčanih sredstava za izradu idejnog rešenja za proširenje puta Sremski Karlovci – Stražilovo je realizovan i opština je dostavila završni izveštaj o realizaciji u decembru 2018. godine, navode za 021 u Sekretarijatu. S druge strane, ugovor o sufinansiranju troškova izrade projekta sa planom preventivnih mera je aneksiran i utvrđen je novi rok za izvršenje – 31.12.2020. Naime, opština je uputila dopis Sekretarijatu kojim se traži produženje roka za izvršenje ugovorne obaveze zbog lokacijskih uslova i potrebe za hidrološkom studijom.

Nije poznato koliko će dodatnih sredstava iziskivati izrada hidrološke studije, a ni koliko će ovo odložiti planirane radove.

Predstavnici karlovačke opozicije više puta su postavljali pitanje kako je moguće da je prvo zaključen višemilionski ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a da prethodno nije pristupljeno parcelaciji, eksproprijaciji i dobijanju lokacijskih uslova. Odbornička grupa Srpske radikalne stranke u više navrata tražila je da opštinska vlst saopšti da li je dokumentacija izrađena i da li je firmama sa kojima je zaključen ugovor isplaćena ugovorena suma novca. Odgovor nisu dobili iako je, kako navode, sednicama često prisustvovao i sam predsednik opštine. U saopštenju za javnost karlovački radikali su naveli i da je put prema Stražilovu u izuzetno lošem stanju.

Kako kaže predsednik opozicione odborničke grupe SRS Dragan Trišić, odbornici nikada nisu imali priliku da raspravljaju o ovom i sličnim pitanjima.

“Opštinska vlast na čelu sa Nenadom Milenkovićem krije sve informacije od nas odbornika. Kako čujemo, sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za proširenje puta do Stražilova su utrošena, a da li je izrađena to samo obaveštajna služba može saznati. Priča o aneksiranju ugovora meni liči na pokušaj peglanja nekih nepravilnosti, odnosno na produženje roka za dostavljanje izveštaja o pravdanju utrošenih sredstava. Naprednjaci nisu ni spomenuli izradu hidrološke studije prilikom donošenja budžeta za 2020. godinu, niti mi je poznato da su u budžetu planirana sredstva za izradu te studije”, objašnjava Trišić.

Dodaje da prilikom donošenja budžeta nije ispoštovana ni odluka o javnim raspravama, što smatra zavetom ćutanja i zamazivanjem očiju.

Proširenje puta za Stražilovo već godinama se spominje, a to je bilo i jedno od prvih obećanja koje je sadašnji predsednik opštine Nenad Milenković dao kada je došao na čelo opštine. Prošireni put, biciklistička i pešačka staza, kao i javna rasveta i vodovod na putu koji vodi do ovog poznatog izletišta i nakon toliko vremena postoje samo u obećanjima i Planu detaljne regulacije saobraćajnice Sremski Karlovci – Stražilovo usvojenim 2011. godine.

Ukupna površina proširenja iznosi 38.407 kvadratnih metara, a pojedini delovi zemljišta su u vlasništvu Poljoprivrednog fakulteta, Nacionalnog parka “Fruška gora” i privatnih vlasnika. Postupak eksproprijacije započet je, navodno, još 2017. godine, ali do danas, nije završen.

Izvor: 021
Foto: Pixabay