Početna Gradske teme Na Satelitu planirana prva škola s bazenom

Na Satelitu planirana prva škola s bazenom

0

Na prostoru OŠ “Miloš Crnjanski” biće izgrađena nova škola, prva u Novom Sadu koja će, osim sportskih terena, imati i bazen.

Urbnističkim projektom, koji je izradila firma „Pro-ing”, i koji je na javnom uvidu do 19. aprila, obuhvaćeno je građevinsko područje površine 1,51 hektar. Imajući u vidu da se broj učenika u tom delu grada iz godine u godinu povećava, neophodno je proširenje kapaciteta, odnosno gradnja nove škole, jer stara zgrada, kako je objašnjeno, ne ispunjava zakonom i pravilnicima definisane uslove.

OŠ „Miloš Crnjanski” izgrađena je 1962. godine u naselju Satelit, s tim što je do devedesetih godina prošlog veka ta obrazovna ustanova nosila ime “Boris Kidrič”, po heroju narodnooslobodilačke borbe. Podsećanja radi, škola je 2010. godine dograđena, tako da trenutno ima 4.159 metara kvadratnih korisne površine. U tom objektu, s dva sprata i isto toliko međuspratova, nastavu pohađa 1.157 učenika, od prvog do osmog razreda, podeljenih u 43 odeljenja. Školska zgrada ima deset učionica za razrednu nastavu i 12 za predmetnu, zatim specijalizovane učionice za produženi boravak, računarsku učionicu i biblioteku (medijateku), zbornicu i dve fiskulturne sale, ukupne površine 350 kvadrata, ali i druge sanitarne i prostorije s pratećim sadržajima.

Na mestu sadašnjih sportskih terena, u zapadnom delu kompleksa, biće izgrađen novi objekat, postavljen tako da, u odnosu na regulacione linije, zauzima središnji deo, kako bi s južne i severne strane ostalo dovoljno prostora za saobraćajne i pešačke površine. Objašnjeno je da je objekat koncipiran kao dvotraktni, zbog iskorišćenja oblika i dubine parcele. Na taj način formiran je centralni atrijum sa slobodnim prostorom, koji omogućava dvostranu orijentaciju na nadzemnim etažama. Duž atrijuma predviđene su otvorene galerije koje će omogućiti pristup učionicama. Kako je u tekstu urbanističkog projekta navedeno, objekat je koncipiran tako da svi sadržaji školskog programa budu objedinjeni u jednu multifunkcionalnu celinu.

Nakon što nova školska zgrada bude završena, stara će biti srušena, a na njenom mestu izgrađena dva kombinovana sportska terena dimenzija 40×20 metara, kao i trim staza, koja je pozicionirana tako da se sačuva spomenik prirode – platan u dvorištu. Projektanti navode da se prilikom organizacije vodilo računa da se postojeće drveće u najvećoj meri sačuva.

U severozapadnom delu dvorišta će biti uređena 24 parkinga za motorna vozila, kao i oko 60 mesta za bicikle.

Novi objekat, visine 14 metara i i horizontalnog gabarita oko 4.115 metara kvadratnih, imaće suteren i dva sprata, s tim da je projektovan ravan krov. S obzirom na to da su u prizemlju formirani atrijumi koji se pružaju kroz objekat celom njegovom visinom, bruto površina prizemlja, bez atrijuma, je oko 3.127 kvadrata.

Kolski pristup kompleksu planiran je iz Ulice Stevana Momčilovića, a osim toga ulaziće se na još dva mesta iz Ulice Anđe Ranković. Osim glavnog ulaza, škola će imati i poseban za zaposlene, ali i “ekonomski” za snabdevanje, ulaz u podstanicu, kao i protivpožarni ulaz/izlaz.

Svakako najinteresantniji sadržaj u novom školskom objektu – bazen, nalaziće se u suterenu. Na toj podzemnoj etaži, u centralnom delu, predviđene su i multifunkcionalne i sportske sale. U traktu ka Ulici Anđe Ranković biće smešteni sadržaji za prijem roditelja, kancelarije zaposlenih, zbornica, kancelarija direktora i auditorijum ka otvorenim terenima. Navedeno je da je trakt prema Ulici Stevana Momčilovića funkcionalno opredeljen za kuhinjski prostor, prateće prostorije, svlačionice, teretanu, sanitarni blok i prostor podstanice.

U prizemlju je ulazni hol sa auditorijumom, kao i centralne vertikalne komunikacije, kao i učionice za đake nižih razreda, sanitarni blokovi, kuhinja sa kantinom i trpezarijom. Ulazni plato i rampa su pozicionirani ka ulici Anđe Ranković, a kota prizemlja je za 1,5 metara izdignuta u odnosu na kotu terena, što će omogućiti veći komfor u suterenu, kao i vizuelno povezivanje funkcija suterena i prizemlja.

Od 10 do 13 časova

Urbanistički projekat OŠ “Miloš Crnjanski” moguće je pogledati svakog radnog dana od 10 do 13 časova, do 19. aprila, u kancelariji 32 u Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3, kao i na sajtu Grada. Na tu adresu dostavljaju se i primedbe i sugestije u pisanoj formi, kao i elektronski na planiranje­uprava.novisad.rs

Prvi i drugi sprat imaju u potpunosti obrazovnu namenu, te su tu predviđene učionice, kao i kabineti i pripremne prostorije. U školi je, kako se može primetiti, planirano ukupno 36 učionica. Na prvom i drugom spratu dva trakta su povezana galerijama u vidu hodnika koji presecaju multifunkcionalnu i sportsku salu i, kako je objašnjeno, formiraju jedinstvenu vizuelnu celinu. Sportska sala je trovisinski prostor omeđen hodnicima, koji ostvaruju vizuelni kontakt, ali sprečavaju neželjene zvučne efekte.

Na prvom i drugom spratu će se nalaziti i biblioteka, prostori za razne sekcije, kao i izlaz na otvorenu ozelenjenu terasu, namenjenu učenju i školskim događajima na otvorenom.

Urbanističkim projektom nije predviđena fazna gradnju novog školskog objekta.

Gradnja nove škole najavljena je, inače, još 2019. godine i najverovatnije će to biti zajednička investicija Grada, Pokrajine i Republike. Podsećanja radi, prošle godine je Vlada Vojvodine izdvojila oko 36 miliona dinara za pribavljanje tehničke