Početna Gradske teme Za naučnoistraživačke projekte nacionalnih manjina sedam miliona dinara

Za naučnoistraživačke projekte nacionalnih manjina sedam miliona dinara

0

 

U holu Pokrajinske vlade uručena su rešenja rukovodiocima naučnoistraživačkih i razvojnoistraživačkih projekata nacionalnh manjina i nacionalnih zajednica u Vojvodini, koji su dobili sredstva na javnom konkusu.

Laura Spariosu, profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Odseku za rumunistiku, jedna je od rukovodioca projekata koji je prošao na konkursu. Nevidljivost žena iz Rumunske nacionalne zajednice, tema je kojom će se baviti sa svojim timom.

Ono što nameravamo da uradimo kada je reč o ovom projektu jetse da sagledamo koje je u stvari stanje stvari, kao što sugeriše i sam naslov,da sagledamo postojeće podatke, da ih dopunimo novim, noivm istraživanjima i da vidimo sta se u stavri dešava – rekla je Spariosu.

Naš tim istraživača istražuje višejezičnost u književnosti, frazeme, i pojavu uopste srpske i mađarske knjizevnosti u književnom časopisu Simpozijum – rekla je dr Eva Toldi, Odsek za hungarologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu.

Projekat je vredan 7 miliona dinara.

Mi izražavamo spremnost da u narednim goidnama povećamo taj iznos aili mislim da moramo da sačuvamo i konkurentnost. dakle, uvek će biti više projekata onih koji konkurišu nego sto se dodeli ali ja verujem da ćete vi u vašim sredinama podstaći pre svega mladje kolege da upravo preko broja aplikacija na neki način nateraju administraciju da uloži više sredstava – rekao je Prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Na konkursu je prošlo 16 projekata, od 25, koliko je bilo prijavljeno, a dodeljena sredstva su u vrednosti od 330 hiljada do 497 hiljada dinara.

Izvor: Rtv.rs
Foto: Pokrajinska vlada