Početna Gradske teme Na stanove čekaju već osam godina

Na stanove čekaju već osam godina

brick-in-the-wall-bloco-na-parede-1578873-640x480

Vlasnici kuća na uglu Kosovske, Marka Miljanova i Đorđa Rajkovića, 2008. godine potpisali su ugovore sa građevinskom firmom “Budućnost” o zameni svojih kuća za stanove u budućoj zgradi. Međutim, zgrada još uvek nije završena. Zbog finansijskih problema lokacija je prodata preduzeću “Graditelj NS”, koji je zbog sudskog spora sa firmom “Budućnost” prestao sa gradnjom.

– Mi smo dovedeni u očajno stanje, i materijalno i moralno. Doveli su nas do toga da podižemo kredite. Inače, dvoje stranaka u tom postupku nam je i umrlo. Ja ne znam da li je cilj svega ovoga da svi pomremo, da to nekad naši naslednici možda dobiju – kaže Goran Karanov.

Da je vlasništvo nad zgradom promenjeno, saznali su sasvim slučajno, a o nastavku radova i sudbini svojih stanova ništa ne znaju. Čim je 2011. potpisan ugovor i kada je lokacija prešla u vlasništvo “Graditelja”, započeti radovi bivšeg investitora i izvođača su nastavljeni.

Međutim, u međuvremenu je došlo do smene poslovodstva u “Budućnosti”, koje pred Privrednim sudom pokreće spor sa “Graditeljem” i traži poništavanje ugovora.

– Firma “Budućnost” je tražila poništaj ugovora zbog toga što smatra da je trebalo ishodovati odluku skupštine akcionarskog društva, iako je veštačenje tokom parničnog postupka pred privrednim sudom pokazalo da takvu odluku skupštine i nije trebalo tražiti jer se nije radilo o raspolaganju imovinom velike vrednosti – rekao je za RTV Miodrag Vojnović, advokat firme “Graditelj NS”.

Da bi dobili svoje nekretnine, stanari su pokrenuli postupak pred Višim sudom koji je doneo presudu u njihovu korist- i “Budućnost” i “Graditelj” moraju da ih isplate solidarno. Međutim, to se neće desiti dok se sudski postupak između te dve firme ne završi, jer je sudija Višeg suda doneo rešenje o prekidu postupka.

– Značaj predhodnog pitanja znači da odluka u sporu pred višim sudom zavisi od toga kako će se neka pitanja prava i pravnog odnosa rešiti u parnici pred privrednim sudom, a to su pitanja koja se tiču utvrđenja ništavosti ugovora o izgradnji, utvrđenja ništavosti ugovora o prenosu udela i pitanje vlasništva nad parcelama i lokacijama koje su predmet postupka pred višim sudom – rekla je Ivana Karapandžić, portparolka Višeg suda u Novom Sadu.

Goran Karanov kaže da postupak između dve firme nema nema nikakve veze sa njima.

Radovi će biti nastavljeni čim se sudski spor završi, a to bi trebalo da se dogodi dogovorom van suda i to do kraja godine, najavile su obe strane još 2013. Poslednje ročište pred Privrednim sudom je otkazano, a naredno se očekuje u martu.

Izvor: RTV
Foto: Freeimages