Početna Kultura Izložba “Beogradski atlas Jovan Cvijić” u Novom Sadu

Izložba “Beogradski atlas Jovan Cvijić” u Novom Sadu

12219402_10153290812438131_3537836850370927823_n

Izložba “Beogradski atlas Jovana Cvijić” biće otvorena 1. februara u Holu centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, najavio je danas Muzej grada Beograda.

Gostovanje izložbe u Novom Sadu zajedno organizuju Srpska akademija nauka i umetnosti, Muzej grada Beograda i Univerzitet u Novom Sadu, povodom jubileja 150 godina od rođenja Jovana Cvijića.

Prisutnima će se na otvaranju obratiti rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić, a izložbu će svečano otvoriti predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić.

O izložbi će govoriti autorka izložbe i direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac.

Na izložbi će biti predstavljeni lični predmeti, nameštaj i umetnička dela iz kuće u kojoj je Jovan Cvijić živeo, prepiska, dokumenta, fotografije i geografske karte.

Jovan Cvijić je bio jedan od prvih osam profesora Beogradskog univerziteta, rektor Univerziteta u dva mandata i predsednik Srpske kraljevske akademije, osnivač Geografskog zavoda i Srpskog geografskog društva, prvog takve vrste na Balkanu, koje je pokrenulo i čuveni “Glasnik Srpskog geografskog društva”.

Kao profesor organizovao je ekskurzije i bavio se naučnim radom, te za sobom ostavio obimnu i po oblastima raznovrsnu bibliografiju, velikim delom na stranim jezicima – mape, atlase i geografske karte Balkanskog poluostrva, etnografske karte, zapise i crteže, posvetivši cele edicije fenomenu tipologije balkanskih kuća, običajima i psihičkim osobinama ljudi različitih kulturnih pojaseva sa Balkana.

Izložba će biti otvorena za javnost do 29. februara.

Izvor: Tanjug
Foto: Facebook