Početna Gradske teme Na Štrandu najviše lekarskih intervencija popodne

Na Štrandu najviše lekarskih intervencija popodne

0

Novosađani se ovih dana rashlađuju na Štrandu, a o njihovom zdravlju brine ekipa prve pomoći. Naime, usled visokih temperatura neretko se dešava da neko ima zdravstvene probleme, a tu su i povrede tokom kupanja.

Dežurna lekarka na Štrandu dr Jovana Ilić kaže da najviše intervencija imaju u periodu od 14 do 19 časova.

– Obično u toku dana bude 15 do 20 intervencija ukoliko je lepo vreme, vikendom taj broj je nešto veći – izjavila je doktorka.

Najčešće povrede su posekotine od kamena ili školjke, nastale prilikom ulaska u vodu i izlaska iz nje, zatim ubodi insekata, ogrebotine, koje su najčešće kod dece prilikom pada, alergijske reakcije, povišen krvni pritisak kod starijih osoba… Da te povrede nisu uvek tako bezazlene, dokaz su situacije u kojima je morala da interveniše Hitna pomoć.

– Jedan momak je imao rasekotinu na stopalu i nije mogao da hoda, čisto zbog prevoza mu je bila potrebna pomoć. Imali smo slučaj čoveka koji je dobio udarac kamenom u glavu i veliku posekotinu dok je bio u vodi – prepričava doktorka.

U takvim situacijama najvažnija saradnja je sa spasiocima, s kojima Prva pomoć odlično sarađuje. Radno vreme Prve pomoći je od 8 do 20 časova.

Izvor: Dnevnik
Foto: Marija Milošević