Početna Gradske teme “Zoohigijena” u vanrednim kontrolama

“Zoohigijena” u vanrednim kontrolama

0

Nekoliko sugrađana ovih dana požalilo se redakciji “Dnevnika” na problem pasa lutalica na Štrandu i Petrovaradinskoj tvrđavi, a jedan čovek je čak rekao da ga je pas ujeo dok je boravio na najpoznatijoj gradskoj plaži.

Direktor “Zoohigijene i veterine” Aleksandar Bursać se slaže s tim da su te dve lokacije među najproblematičnijima u gradu, te dodaje da su tokom prošle nedelje ekipe tog preduzeća sa Štranda pokupile sedam pasa. Osim toga, on kaže da je tom preduzeću javljeno za dva slučaja ujeda psa u poslednjih nekoliko dana na Štrandu.

– Zaista ima pasa na tom području od Kampusa do Štranda koji prave određene probleme – kaže Bursać i dodaje da će se truditi da ih što skorije uhvate i odvedu u Prihvatilište.

– U narednim danima imaćemo pojačane kontrole oko Štranda i u Petrovaradinu, sa čijom policijom imamo odličnu saradnju – kaže Bursać.

On priznaje da se desi da čak i psi koji su prošli kroz CNR program (uhvati–steriliši–pusti) ujedu, bilo da su isprovocirani nečim ili usled delovanja nekih drugih faktora.

– Zbog toga, apelujemo na sugrađane koji obilaze pse na ulici, hrane ih i brinu o njima da nam jave ko je problematičan. Naročito jer su se dešavala trovanja i ubijanja lutalica, a to želimo da sprečimo. Međutim, do sada nismo naišli na veću predusreljivost sugrađana – kaže Bursać.

Pasa lutalica, kaže Bursać, ima i na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde im, po njegovom mišljenju, nije mesto jer je reč o kulturno-istorijskom dobru kojim cirkuliše veliki broj ljudi, ekskurzija, a ekipe “Zoohigijene” su morale i da dežuraju tamo za vreme “Exit” festivala. Kako kaže, postoje sugrađani koji pse tamo skupljaju i hrane.

– Ako ih neko okuplja na Tvrđavi, čak i čipuje na svoje ime i onda pusti da slobodno lutaju čitavim kompleksom, to treba kazniti jer je reč o neodgovornom ponašanju – kaže Bursać.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay