Početna Gradske teme Nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo biće u Sremskim Karlovcima

Nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo biće u Sremskim Karlovcima

Srbija će dobiti institut za vinogradarstvo i vinarstvo i on će biti u Sremskim Karlovcima. Iako se još ne zna kada će institut biti građen, RTS navodi da će on objediniti vinogradare iz Srbije i regiona.

Pod zasadima vinove loza nalazi se 26.000 hektara, a površine se iz godine u godinu povećavaju. Za to je potrebna i logistička podrška stručnih ljudi. To je glavni razlog za izgradnju novog instituta za vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima.

Višedecenijski stručno-naučni rad posebno je značajan segment vinogradarstva i vinarsta, tradicija koja obavezuje i proizvođače, kao i Poljoprivredni fakultet.

– Na samu ideju razvoja ovog instituta smo došli baš u saradnji sa proizvođačima, sa Pokrajinskom vladom i naravno na našu inicijativu gde smo svi prepoznali da je od velikog značaja kako bi pre svega unapredili naše vinogradarstvo i doveli do svih specifičnosti koje jesu presudne, a to je da istaknemo specifičnosti podneblja, ali uz najsavremeniju tehniku i tehnologiju i zaštitu i očekujemo da će razvoj ovoga instituta i vinogradarstvo u celoj Srbiji i regiji biti značajno unapređeno – kaže za RTS prof. Dragoslav Ivanišević sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

Studenti Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, kada je reč o vinogradarstvu i vinarstvu, praktični deo nastave do sada su obavljali isključivo na oglednom dobru u Sremskim Karlovcima, gde je u planu i gradnja ovog instituta.

– Budući nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo imaće veliki značaj za naše studente, pre svega će moći na jednom mestu da savladaju teoretska i praktična znanja, istovremeno to će biti jedan centar u kome ćemo objediniti sve zainteresovane subjekte kada su u pitanju i podsticaji za vinogradarsku i vinarsku proizvodnju. Biće to centar snabdeven najsavremenijom opremom koja će biti na raspolaganju svim našim proizvođačima vina – navodi prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Cilj budućeg instituta pre svega je na polju edukacije, adekvatne informisanosti, a sve sa namerom pomoći vinogradarima, te povećanju zasada pod vinovom lozom.

Izvor: RTS
Foto: Pixabay