Početna Gradske teme Nadležni tvrde da je voda na Spensu bezbedna za kupače

Nadležni tvrde da je voda na Spensu bezbedna za kupače

0

– Od 14. januara, od kada je olimpijski bazen na Spensu otvoren, Institut za javno zdravlje Vojvodine sprovodio jednom sedmično sve neophodne hemijske i bakteriološke analize vode. Uzorkovanje je rađeno i na bazenu u sklopu SC “Sajmište”. Svi parametri su pokazali da je voda ispravna i bezbedna za kupače, a u to se građani mogu uveriti na oglasnoj tabli na ulazu u bazen gde su podaci okačeni. Do sad je urađeno pet analiza vode i poslednji put vrednost hlora je bila 0.5 m/l. Četvrtkom se rade analize vode na olimpijskom bazenu na Spensu, a utorkom na Sajmištu – rekao je direktor JP SPC”Vojvodina” Dragan Milić.

– U prethodnih nekoliko sedmica plasirane su neistine određenih pojedinaca, grupa građana i neparlamentarnih političkih stranaka koje štete ugledu preduzeća – kazao je Milić. – Iznošenjem neistina oni su udarili na ono na šta su građani najosetljiviji, a to je zdravlje. Zahvaljujem se građanima što su verovali struci i imali povrenje u naše preduzeće jer je u proteklih mesec dana oko 30.000 kupača bilo na bazenu. Osuđujem sve one koji su želeli da naruše ugled Spensa i za te stvari neko će morati da odgovara.

Nedavno održana konferencija za novinare organizovana je povodom informacija koje su se pojavile u pojedinim medijama, da je koncentracija hlora u vodi zatvorenog olimpijskog bazena bila povišena, a da kupači nisu bili obavešteni o tome.

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin podsetio je da je olimpijski bazen na Spensu imao problema s curenjem još s kraja devedesetih godina prošlog veka.

– Dosad se niko nije bavio rešavanjem problema bazena, ali je gradonačlenik Miloš Vučević povukao hrabar potez, osluškujući želju građana, da biser Novog Sada -Spens bude sačuvan i da se obnovi – istakao je Cvjetićanin. – Sad imamo suludu atmosferu koju prave nemoćni pojedinci koji ne mogu da pređu cenzus. Građani treba da budu svesni da je ovo pokušaj ubiranja političkih poena i želje za vlašću i da se sve što je dobro urađeno minimalizuje, a svaka greška preuveliča. SNS dok je bila u opoziciji predlagala je više puta da se napravi prečistač vode na bezenu, ali tadašnja vlast to nije uradila. Te stranke što ne mogu da pređu cenzus sad guraju pojednice da izmišljaju, pa ispada kao da živimo u paralelnom svetu. Bazeni su puni kupača, plivački klubovi su zadovoljni uslovima, organizuju se školice plivanja za najmlađe Novosađane i rekreacija za najstarije.

Cvjetićanin je napomenuo da je budžet grada usmeren na dobru i konstruktivnu stvar – rekostrukciju i sanaciju bazena na Spensu i stavljanje pod balon bazena na Sajmištu, gde će u narednom periodu biti pivački klubovi. Time vaterpolisti u SC “Slana Bara” imaju bazen samo za sebe uz odlične trenažne uslove.

Aleksandar Obradović, čija firma “Aleks enžinjering end konstrakšn” DOO Beograd posluje u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a određenu opremu ugrađuje i u Norveškoj, Švedskoj, Nemačkoj i Sloveniji, pojasnio je kakva je oprema ugrađene u bazene Spensa.

– Zamenjeni su filteri malog bazena i rekonstruisana i zamenjena tri filtera velikog bazena, kao i cevovodi, pumpe, merno-regulaciona oprema za proizvodnju hlora – nabrojao je Obradović, dodavši da su filteri ispunjeni najsavremenijim materijalima koji mogu izuzetno dobro da prečiste vodu, a dokaz za to je kristalno čista i providna voda. – Oprema za mernu regulaciju i doziranje je nemačke proizvodnje i meri sve parametre vode u realnom vremenu. Ne oslanjamo se samo na podatke koji su prikazani na displeju tog uređaja, već se kvalitet vode meri i ručno. Dakle, sve te priče o nivou hlora su netačne. Obavezali smo se nakon radova da ćemo još 30 do 45 dana biti u ispomoći i obučiti tehničku službu Spensa kako da reaguju u slučaju “iskakanja pumpe” i sličnih nepredviđenih okolnosti. Uzorkovanje se radi u jutarnjim satima, kada već ima kupača, kako bi se dobile realne vrednosti, a ne pre otvaranja za građanstvo, kada su pumpe filtrirale čitavu noć, a voda nije korišćena. Osim toga, ukoliko su vrednosti hlora povećane, nigde u svetu se bazen ne zatvara, već se primenjuju mere sanacije.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay