Početna Gradske teme Nadzor Poverenika u Kliničkom centru Vojvodine zbog isticanja da je pacijent zaražen...

Nadzor Poverenika u Kliničkom centru Vojvodine zbog isticanja da je pacijent zaražen HIV-om

0

Klinički centar Vojvodine nalazi se pod nadzorom zbog isticanja na bolničkoj listi na krevetu pacijenta da je zaražen HIV virusom, saopštio je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

U ustanovi je već u toku disciplinski postupak zbog tog propusta, ranije su saopštili iz KCV.

– Poverenik podseća da su podaci o zdravstvenom stanju naročito osetljivi, te da njihova obrada zahteva posebnu pažnju – navode u kabinetu Poverenika.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić utvrdio je da je Кlinički centar Vojvodine narušio pravo pacijenta na poverljivost podataka o zdravstvenom stanju, jer je na listi pored bolničkog kreveta velikim crvenim slovima bilo upisano “HIV”.

Zaštitnik građana naveo je da je neophodno da se obezbedi kompletna i adekvatna edukovanost zdravstvenih radnika, kao i da je od izuzetnog značaja poštovanje i promocija ljudskih prava osoba koje žive s HIV-om, ključnih populacija u riziku od HIV-a, kao i drugih osetljivih grupacija stanovništva.

– Javno-zdravstvene mere u pogledu zdravstvene zaštite moraju se temeljiti na naučnim saznanjima o prenošenju HIV-a, a ne na pretpostavkama, spekulacijama i strahu – rekao je Pašalić.

On je dodao da svi zaposlenih u javnim službama, posebno u zdravstvenim ustanovama, imaju odgovornost da uklanjaju predrasude i suzbijaju strah prema osobama koji žive sa HIV-om.

Podsetimo, na terapijskoj listi koja je početkom aprila bila okačena na bolničkom krevetu, kod jednog pacijenta na Endokrinologiji Kliničkog centra Vojvodine bilo je velikim crvenim slovima ispisano HIV. Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om (USOP) saopštila je da je to bilo vidljivo svima koji se nalaze u toj bolničkoj sobi ili u nju ulaze, što je kršenje ljudskih i prava pacijenata.

– Ministarstvo zdravlja pozivamo da pismenim putem upozori sve zdravstvene institucije da je ovako nešto zabranjeno, a ako je potrebno i da kontinuirano edukuje zaposlene na svim nivoima zdravstvenog sistema republike dok god ne stvorimo uslove za lečenje pacijenata, bez obzira na HIV status, bez stigme i diskriminacije – saopštio je tada USOP.

Uprava Kliničkog centra Vojvodine poručila je da je ovakav vid kršenja prava pacijenta nedopustiv, kao i da će oni koji su to učinili odgovarati.

– Stručni kolegijum je najoštrije osudio ovaj postupak lišen profesionalne etike. Sproveden je hitan nadzor koji je utvrdio da je pacijent lečen po svim principima zbrinjavanja njegovog zdravstvenog stanja i identifikovao odgovorna lica za ovaj težak propust u zaštiti poverljivih podataka o ličnosti, protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak – navela je ustanova u saopštenju.

Reagovala je i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je osudila označavanje HIV statusa flomasterom i velikim slovima na listi koja stoji na tabli kreveta pacijenta.

Izvor: KCV
Foto: Ilustracija/Pixabay